Підтримка переселенців: Мінрегіон і УВКБ ООН підписали угоду про співпрацю

Підтримка переселенців: Мінрегіон і УВКБ ООН підписали угоду про співпрацю

Укрінформ
Міністерство розвитку громад і територій України та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців співпрацюватимуть задля підтримки внутрішньо переміщених осіб, зокрема щодо пошуку стійких і доступних житлових рішень.

Це передбачено Меморандумом про взаєморозуміння, який напередодні підписали очільник Мінрегіону Олексій Чернишов та представниця УВКБ ООН в Україні Кароліна Ліндхольм Біллінг, повідомляє Укрінформ із посиланням на Агентство ООН у справах біженців.

Як наголосила Ліндхольм Біллінг, інтенсивні обстріли змусили мільйони українців полишити свої домівки, у багатьох не залишилося ані будинку, ані квартири, куди можна було б повернутися.

"Те, що ми сподіваємося зробити через це партнерство, — це підтримати уряд і народ України у пошуку гідних та стійких варіантів розв'язання питань із житлом для людей, які втратили свої домівки", — сказала представниця УВКБ ООН.

Читайте також: В Україні зареєстрували 1,4 мільйона переселенців

Зазначається, що початкові оцінки свідчать про те, що пошкодження житла є основною проблемою для мешканців 75% населених пунктів Донецької, Харківської, Луганської та Запорізької областей.

Водночас УВКБ ООН надає підтримку місцевій владі у багатьох областях, куди прибувають люди у пошуках безпеки, щоб розширити можливості тимчасових приймальних центрів у них. Проте це лише тимчасове рішення.

"Ми будемо допомагати з реконструкцією та перепрофілюванням колективних центрів, а також співпрацюватимемо з владою та партнерами, із самими переміщеними особами у розробці різних стійких рішень у сфері житлових питань для людей, які не зможуть повернутися до своїх рідних місць найближчим часом», — додала Ліндхольм Біллінг.

Цим меморандумом УВКБ ООН підтверджує своє зобов’язання співпрацювати з урядом України у пошуку рішень, які доповнюють зусилля з реагування на гуманітарну кризу в країні. Зокрема, організація сприятиме картографуванню та оцінці масштабів пошкоджень та руйнувань цивільного житла, проведенню ремонту пошкоджених будинків і реконструкції колективних центрів, а також допомагатиме розробляти гідні та безпечні рішення щодо житла для переміщених осіб.

В УВКБ ООН запевнили, що в усіх своїх програмах використовують підхід, орієнтований на людей і громаду. Це є ключовим для забезпечення стійкості та досягнення довгострокових рішень як для переміщених осіб, включаючи людей похилого віку, людей з інвалідністю, сімей з маленькими дітьми, так і індивідуальних домогосподарств.

«Універсального рішення для всіх не існує, і саме залучаючи людей, яких це стосується, до їх пошуку, ми гарантуємо, що ресурси вкладаються в рішення, які дійсно відповідають потребам і прагненням людей», — зауважила Ліндхольм Біллінг.

Як повідомлялося, за даними ООН, унаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну 11,7 мільйона людей були змушені полишити свої домівки. Зокрема, понад 4,6 мільйона людей виїхали з України, ще 7,1 мільйона було переміщено всередині країни.

Фото: UNHCR Ukraine

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-