Перетин кордону - хто з чоловіків призовного віку має право і які документи потрібні

Перетин кордону - хто з чоловіків призовного віку має право і які документи потрібні

Укрінформ
У Міністерстві соціальної політики спільно з Міністерством оборони, Державною прикордонною службою розробили довідник з переліком документів для перетину кордону чоловіками призовного віку, які супроводжують дітей та інших осіб.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Мінсоцполитики.

Довідник розроблений також за участю експертів проєкту міжнародної технічної допомоги SURGe, Support to Ukraine’s Reforms for Governance.

У довіднику вказані документи, які необхідно пред'явити під час перетину кордону. Він допоможе уникнути непорозумінь на кордоні та стане у нагоді чоловікам - громадянам України призовного віку, які супроводжують дітей. Зокрема чоловікам, на утриманні якого перебувають троє і більше дітей, віком до 18 років та чоловікам, які самостійно виховують дитину (дітей), віком до 18 років.

Читайте також: Укрзалізниця очікує від ДПСУ роз'яснень стосовно правил перетину кордону

Крім того, довідник стане у нагоді усиновителю, опікуну, піклувальнику, прийомному батьку чи батьку-вихователю, на утриманні якого перебуває дитина-сирота або дитина, позбавлена батьківського піклування, віком до 18 років. Також батьку, опікуну, піклувальнику, прийомному батьку, батьку-вихователю, який виховує дитину з інвалідністю віком до 18 років.

Крім того, довідник допоможе батьку (усиновителю), опікуну, піклувальнику, прийомному батьку, батьку-вихователю, який виховує дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, але якій не встановлено інвалідність. Чоловіку, на утриманні якого перебуває повнолітня дитина з інвалідністю I чи II групи.

Читайте також: Виїзд з України здійснюється за закордонним паспортом – роз’яснення ДПСУ

Крім того, цей довідник стане у нагоді чоловікам, які доглядають за членами родини, іншими особами. Зокрема чоловіку, зайнятому постійнім доглядом за хворою дружиною, дитиною, своїми батьками або батьками дружини, які за висновком лікарської комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного стороннього догляду. Чоловіку, який має дружину з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи та/або одного із своїх батьків або батьків дружини з числа осіб з інвалідністю I чи II групи. Опікуну особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною. Члену сім'ї особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною (у разі коли опікуна такій особі не призначено); чоловіку, зайнятому постійним доглядом за особою з інвалідністю I чи II групи, або іншою особою, яка потребує постійного стороннього догляду; працівникам закладів, що здійснюють постійний догляд (будинків-інтернатів для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, стаціонарних відділень територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), центрів надання соціальних послуг).

Читайте також: Все більше жінок, дітей та людей похилого віку повертаються до України

Крім того, цей довідник допоможе чоловікам, які мають інвалідність.

У Мінсоцполітики звертають увагу на те, що виїзд з України осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю чи інших осіб, які потребують постійного догляду, разом із супроводжуючою особою може здійснюватися не більш як один раз із часу введення на території України надзвичайного або воєнного стану до його припинення чи скасування. Для самостійного виїзду осіб з інвалідністю за межі України обмежень не встановлено.

Детальніше з довідником можна ознайомитись за посиланням.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого росія почала повномасштабне вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет, авіабомб.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-