Біля найбільшого театру Риги відбулася акція пам'яті загиблих у драмтеатрі Маріуполя

Біля найбільшого театру Риги відбулася акція пам'яті загиблих у драмтеатрі Маріуполя

Фото, відео
Укрінформ
Біля будівлі Латвійської національної опери, вшанували пам’ять жертв агресії росії проти України, зокрема тих, хто загинув внаслідок бомбардування Маріупольського театру.

Вшанування відбулося у п'ятницю ввечері, про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Раніше, 12 квітня, художники Кріста та Рейніс Дзудзило на площі перед Театром зробили напис українською мовою "Діти", як нагадування про один з нелюдських злочинів російських окупантів, вчинений 16 березня.

У Страсну п'ятницю (за григоріанським календарем) низка активістів та різних організацій вирішили провести акцію «Вогняні літери у серці Риги», щоб ушанувати пам’ять загиблих від російської агресії у Маріуполі та загалом в Україні.

В Ризі пройшла акція пам'яті жертв рф у Маріуполі / Фото: Олег Кудрін

По периметру напису "Діти" волонтерами були викладені та запалені яскраві різнокольорові свічки, на згадку про те, що в Маріупольському театрі ховалося багато дітей. Також свічками виклали слова SAVE MARIUPOL UKRAINE (загалом використали більше 2 тис. свічок).

На початку заходу вступні слова сказала нова голова (за ротацією) Конфедерації українців Латвії "ВІЧЕ" Оксана Січко, а також Посол України в Латвії Олександр Міщенко. Отець Роман Сапужак відслужив панахиду за загиблими від російської агресії під час маріупольської трагедії та взагалі в Україні. Були виконані гімни України та Латвії.

У проміжках між усіма виступами звучали потужні сигнали повітряної тривоги, щоб нагадати присутнім, яким є сьогодні, завдяки кремлю, буденне життя українців.

Ключовою подією заходу стало читання українською та латиською мовами листів, написаних у підвалі Маріупольського театру. Наприклад, 16-річна дівчина писала, як померла її мати, а маленький братик не міг зрозуміти, що мама вмерла. Коли ж вони подзвонили татові, який на той час був у росії, той сказав: «Дєвочка, я тєбя нє знаю». Тобто найближча людина побоялася розмовляти з ними.

Читайте також: Війська рф хочуть закрити Маріуполь для виїзду та провести фільтрацію 100% чоловіків

Захід висвітлювався Латвійським TV. На ньому було біля 150 учасників, представники української діаспори та воєнні біженці з України, небайдужі латвійці.

Організували акцію Латвійська національна опера та балет, Ризький український народний театр, Конфедерація українців Латвії "ВІЧЕ", Товариство генерала Петеріса Радзіньша. Свій внесок зробила і депутатка Ризької думи Ріта-Ева Нашенієце.

Як повідомлялось, 16 березня російська авіація розбомбила Маріупольський драмтеатр, у якому ховалися від обстрілу сотні мирних жителів міста. Особливо жорстоким цей злочин робить той факт, що біля будівлі великими літерами було написано попередження про те, що в ній є діти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-