З початку вторгнення російська армія пошкодила в Україні 324 лікарні

З початку вторгнення російська армія пошкодила в Україні 324 лікарні

Укрінформ
З початку повномасштабного вторгнення в Україну армія рф пошкодила 324 лікарні, серед них 14 - дитячих.

Як передає Укрінформ, про це Уповноважена з прав людини Людмила Денісова повідомляє в Телеграмі.

"З початку повномасштабного вторгнення в Україну армією рф пошкоджено 324 лікарні, серед них – 14 дитячих. Не підлягають відновленню 24 заклади охорони здоров’я", - ідеться у повідомленні.

Під обстріли потрапили 60 бригад екстреної медичної допомоги, 6 лікарів загинуло.

"Через завдану шкоду порушені права громадян України на життя і медичну допомогу – невідкладну, паліативну, допомогу при пологах, психологічну", - зазначила Денісова.

Відповідно до ст. 18, 20 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року цивільні лікарні, організовані для надання допомоги пораненим, хворим, особам з інвалідністю та породіллям, за жодних обставин не можуть бути об’єктом нападу, натомість вони завжди повинні користуватися повагою сторін конфлікту й перебувати під їхнім захистом.

Як наголосила Денісова, такі дії армії рф є воєнними злочинами відповідно до статті 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду.

Вона закликала координатора ООН по кризовій ситуації в Україні та Міжнародний Комітет Червоного Хреста вжити всіх можливих заходів для забезпечення надання ліків та медичної допомоги мешканцям окупованих територій, зокрема, Маріуполя, Херсона, Ізюма, які опинилися на межі гуманітарної катастрофи.

Денісова також звернулась до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну, врахувати ці факти воєнних злочинів та порушень прав людини в Україні.

Читайте також: Коломия відправляє будівельників й техніку на Київщину відновлювати міста та села

Як повідомляв Укрінформ, 14 квітня Денісова поінформувала, що російська влада вже підготувала 280 справ для незаконного усиновлення українських дітей, які були вивезені з окупованих частин Донецької і Луганської областей до повномасштабного вторгнення рф в Україну 24 лютого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-