В Україні планують створити єдину ДНК-базу

В Україні планують створити єдину ДНК-базу

Законопроєкт
Укрінформ
Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроєкт «Про державну реєстрацію геномної інформації людини», який передбачає створення в Україні єдиної ДНК-бази.

За відповідний документ проголосувало 298 народних депутатів, повідомляється на сайті парламенту.

Згідно із законопроєктом, в Україні має бути створено єдиний реєстр ДНК-даних, що прискорить розслідування тяжких злочинів, а також допоможе правоохоронним органам оперативно встановлювати особу.

Читайте також: Рада закликала світ визнати дії росії геноцидом українського народу

Проєкт закону визначає категорії осіб, які підлягають обов’язковій реєстрації своєї геномної інформації. Це, зокрема, особи, притягнені до кримінальної відповідальності за вчинення умисних злочинів проти життя, здоров’я, статевої свободи, статевої недоторканності особи, щодо яких обрано запобіжний захід або застосовано примусові заходи медичного характеру; особи, які засуджені та відбувають покарання у вигляді позбавлення волі або мають незняту чи непогашену судимість за вчинення тяжких або особливо тяжких злочинів, а також усіх категорій злочинів проти статевої свободи і статевої недоторканності; невпізнані трупи; особи, зниклі безвісти, та їхні близькі родичі.

Крім цього, законопроєкт передбачає встановлення механізму відбору біологічних зразків осіб, які добровільно вступають або призиваються на військову службу, а також військовослужбовців з тим, щоб за потреби забезпечити подальшу їх ідентифікацію.

Читайте також: Ґвалтування жінок військами рф на Київщині було масовим, за допомогою звертаються десятки людей

Таким чином, згідно з проєктом закону, єдиний реєстр ДНК-даних потрібний для розкриття і профілактики тяжких злочинів; встановлення особи правопорушника; розшуку зниклих безвісти та ідентифікації людських останків.

У документі пропонується зробити реєстрацію геномної інформації на добровільній і обов’язковій основі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-