Українська правозахисниця розповіла в Радбезі ООН про ґвалтування жінок і дітей вояками рф

Українська правозахисниця розповіла в Радбезі ООН про ґвалтування жінок і дітей вояками рф

Укрінформ
Президентка організації «Ла Страда – Україна» Катерина Черепаха розповіла на засіданні Ради Безпеки ООН у понеділок про випадки ґвалтування жінок і дітей російськими військовими.

Виступ очільниці «Ла Страда – Україна» відбувся в режимі відеоконференції, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

«Ми отримуємо дзвінки на національні гарячі лінії «Ла Страда – Україна». Нам стало відомо, що російськими військовими в тимчасово окупованих містах і селах зґвалтовано принаймні 12 жінок і дітей», - сказала вона. Черепаха зазначила, що йдеться про зафіксовані в Київській, Херсонській та Чернігівській областях випадки зґвалтування, у тому числі групами окупантів.

«То реальні випадки, реальні люди, реальні факти», - додала вона, зазначивши, що «це лише верхівка айсберга, яку ми бачимо». Часто жертви, які вижили, надто травмовані й не готові розповідати про те, що сталося. Також багато жінок були вбиті.

За словами директорки «Ла Страда – Україна», насильство і ґвалтування нині використовується як зброя російськими загарбниками в Україні.

Водночас війна також свідчить про важливу роль, яку жінки відіграють у відстоюванні України в процесах відновлення миру на території України та розвитку демократії, підкреслила вона.

«Ми не хочемо, аби на нас дивилися лише як на жертв російської воєнної агресії. Жінки в секторі миру та безпеки, волонтерки, активістки, журналістки, правозахисниці є невід’ємною частиною прогресу та розвитку України», - зауважила вона, закликавши «Раду безпеки, міжнародні інституції та уряди зупинити війну й продемонструвати свою солідарність, щоб знайти й використати інструменти для припинення російської агресії».

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок Рада Безпеки ООН розглядає питання щодо наслідків війни для жінок та дітей в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-