Автор книги «Ізоляція» Асєєв зустрівся з мобілізованими мешканцями ОРДЛО, які зараз у полоні

Автор книги «Ізоляція» Асєєв зустрівся з мобілізованими мешканцями ОРДЛО, які зараз у полоні

Відео
Укрінформ
Митець і колишній в’язень донецької тюрми «Ізоляція» Станіслав Асєєв зустрівся з примусово мобілізованими мешканцями ОРДЛО, яких узяли в полон українські військові.

 Більшість із них – студенти стаціонару донецьких навчальних закладів.

Про це у Фейсбуці повідомляє Головне управління розвідки ЗСУ, передає Укрінформ.

"Якби у вас була якась можливість залишатися тут, це було б безпечніше, ніж потрапити в Донецьк. Я не говорю про росію, у мене немає статистики, я не знаю про систему, яка там. Але те, що відбувається в Донецьку - вас будуть дуже жорстко ламати. Це торкнеться багатьох і дуже небагатьом пощастить повернутися в родини і не отримати тавро "шпигун" або "терорист", - сказав Асєєв.

Він розповів, як у грудні 2017 року, коли він перебував у полоні вже 8 місяців, у донецьку "Ізоляцію" привезли близько 15 людей, яких під час обміну передала українська сторона. "Їх зробили "шпигунами", вони пройшли систему МГБ, їм сказали, що вони всі завербовані, і їх дуже жорстко ламали. Так само, як і нас. Там 99% людей, які проходять через систему МГБ, вони проходять так званий "тапік" - це тортури електричним струмом. Цих людей також зламали і зробили "шпигунами", - сказав журналіст.

За його словами, аби відбувся суд, потрібна демократична система, родичі повинні мати змогу порушити питання про полонених на державному рівні.

"Ніхто не буде "пускати під статтю", для цього потрібна якась демократична система, щоб вийшли ваші рідні і порушили це питання на державному рівні. А хто це буде робити в Донецьку? Ви просто уявіть собі, якщо навіть жодного мітингу не зібралося з приводу того, що студентів згрібають пачками (мобілізують - ред.). Якщо привезуть 20-30 людей і розкидають по різних підвалах... Не мені вам розповідати, як ця система влаштована в Донецьку", - сказав Асєєв.

У розмові також узяв участь Денис Казанський - блогер, журналіст, колишній член Тристоронньої контактної групи.

Як повідомлялося, Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв'язку із призовом рф на військову службу в окупованому Криму, а також мобілізацією громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

Фото: Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-