Для частини людей з інвалідністю спростили перетин кордону

Для частини людей з інвалідністю спростили перетин кордону

Укрінформ
Кабінет міністрів спростив перетин кордону для окремих категорій людей з інвалідністю та осіб, що їх супроводжують.

Як передає Укрінформ, про подробиці урядового рішення повідомила Міністр соціальної політики України Марина Лазебна.

Вона уточнила, що за ініціативою Мінсоцполітики Уряд спростив процедуру перетину кордону для окремих категорій людей з інвалідністю та осіб, які їх супроводжують, а також посилив контроль за виїздом дітей із вразливих категорій.

Зокрема, згідно з рішенням Уряду, люди з інвалідністю І та ІІ груп, незалежно від віку, мають право перетинати державний кордон України за наявності одного з таких документів:

- довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією,

- або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”,

- або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу.

“Ми побачили, що зараз під час термінової евакуації люди з інвалідністю стикаються з кількома проблемами на кордоні. Перша – це те, що велика кількість чоловіків з інвалідністю І та ІІ груп віком від 18 до 60 років взагалі не мають військових квитків. А у тих, хто має, у квитку відсутня відмітка про непридатність до військової служби. В мирний час не було потреби оформлювати квиток або проставляти відмітку про непридатність до служби. Але зараз прикордонники не пропускають їх через кордон та направляють на медкомісію у військкомати для отримання довідки про непридатність до військової служби”, - розповіла Лазебна. Із цим, за її словами, нині стикнулися тисячі чоловіків з інвалідністю І та ІІ груп, зокрема, повністю незрячі, чоловіки, які пересуваються на колісних кріслах або постійно пересуваються за допомогою милиць.

Для того, щоб не наражати людей на небезпеку та не створювати для них зайві перепони, розширено перелік документів, які підтверджують групу інвалідності, і можуть бути підставою для пропуску на кордоні, сказала Лазебна.

Також згідно з рішенням Уряду, разом із кожною людиною з інвалідністю І та ІІ групи, котра потребує постійного догляду, дозволено перетинати кордон одному із членів сім’ї першого ступеня споріднення, який досяг 18-річного віку, або іншій особі яка досягла 18-річного віку та здійснює догляд відповідно до законодавства. Документом, який підтверджує здійснення догляду в цьому випадку, за словами міністра, може бути посвідчення, довідка про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

Людину з інвалідністю, яка визнана недієздатною або обмежена у дієздатності, може супроводжувати один опікун, піклувальник чи член сім’ї першого ступеня споріднення, який досяг 18-річного віку.

Лазебна повідомила, що Мінсоцполітики напрацювало проєкт відповідних змін до законів. Але оскільки питання термінове - люди вже стикаються з перешкодами при перетині кордону, - то до оновлення законодавства процедури спростили через ухвалення урядової постанови.

Як повідомляв Укрінформ, за даними верховного комісара ООН у справах біженців Філіппо Гранді, кількість біженців унаслідок путінської агресії проти України вже перевищила 2,5 мільйона людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-