Євромайдан SOS вимагає негайно ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду

Євромайдан SOS вимагає негайно ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду

Укрінформ
Низка громадських організацій звернулась до Президента України та Верховної Ради із закликом невідкладно ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду (МКС), що дозволило б пришвидшило притягнення до відповідальності причетних до вчинення міжнародних злочинів на території України.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в заяві, яку підписали 12 організацій.

«Ми звертаємося до Президента України та парламенту невідкладно ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду (МКС). Представники Російської Федерації, здійснюючи збройну агресію в Україні, щодня вчиняють воєнні злочини та злочини проти людяності. Напади на цивільне населення, використання цивільних в якості живого щита, примусова мобілізація, використання заборонених видів озброєння, катування, знищення культурних цінностей та багато інших – це не просто акти тероризму, як їх класифікує українська прокуратура, це міжнародні злочини, за які немає строків давності», - йдеться в зверненні.

Як зазначається, 2 березня Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що 38 країн звернулося до МКС щодо негайного початку розслідування міжнародних злочинів в Україні, що є найбільшим поданням в історії МКС. Однак до сьогодні Україна не ратифікувала Статут Міжнародного кримінального суду, що буде постійно створювати перешкоди у цих розслідуваннях і у подальшому в процесі суду. Ратифікація дозволить Україні суттєво пришвидшити процедури роботи МКС.

Громадські організації наголосили, що на сьогодні не бачать жодного логічного аргументу проти ратифікації Римського статуту і вважають, що парламент має зібратися на екстрене засідання для його ратифікації.

«Також ми вважаємо, що Президент нарешті повинен підписати Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права” (законопроєкт № 2689), ухвалений парламентом ще в травні 2021 року. Наразі чинний Кримінальний кодекс України не надає чіткого переліку міжнародних злочинів, які вчиняють представники Російської Федерації, що в подальшому створюватиме суттєві проблеми у притягненні до відповідальності винних», - підкреслили активісти.

Вони закликали політиків перейти від декларацій до реальних дій для притягнення до відповідальності причетних до вчинення міжнародних злочинів на території України.

Відповідне звернення підписали: Центр громадянських свобод; Громадська організація Кримський центр ділового та культурного співробітництва “Український дім”; Громадська організація “Truth Hounds”; Центр прав людини ZMINA; ЦГП “Альменда”; ГО “Вектор прав людини”; Фундація DEJURE; ГО Школа Медіапатріотів ; ХОФ “Громадська Альтернатива”; КримSOS; Кримська правозахисна група; ГО “Культура проти хамства”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-