До країн ЄС уже прибули понад 300 тисяч біженців з України

До країн ЄС уже прибули понад 300 тисяч біженців з України

Укрінформ
Агресія Росії проти України призвела до значного потоку біженців у країни ЄС, і Євросоюз та національні уряди роблять усе можливе, аби допомогти цим людям.

Про це заявила єврокомісар з питань внутрішніх справ Ілва Йоганссон на пресконференції за підсумками надзвичайного засідання Ради міністрів ЄС з питань юстиції та внутрішніх справ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Лише протягом кількох днів після того, як Путін розпочав агресивне вторгнення в Україну, вже понад 300 тисяч українців виїхали в ЄС. Більшість з них мають біометричні паспорти і можуть перебувати тут упродовж 90 днів без віз, багато людей зупинилися у своїх родичів, невелика кількість звернулися по надання притулку. Але ця ситуація може змінитися, і ми маємо бути готові до прибуття набагато більшої кількості людей», - зауважила єврокомісар.

Вона підкреслила, що Єврокомісія готова надати цільову допомогу країнам ЄС, куди переважно прямують українські біженці, зокрема Польщі, Словаччині, Румунії й Угорщині.

Своєю чергою єврокомісар з кризового менеджменту Янез Ленарчич зауважив, що потреба в гуманітарній допомозі як тим, хто залишається в Україні, так і тим, хто рятується від бойових дій у сусідніх країнах, «зростає за експонентою».

«У цій повністю невиправданій військовій агресії, як і в будь-якій війні, найвищу ціну платять цивільні люди. Ми спостерігаємо події, які можуть перерости у найбільшу гуманітарну кризу на Європейському континенті... Ми маємо допомогти людям, що постраждали від цієї війни. За найгіршим сценарієм очікувана кількість українців, які опиняться у статусі переміщених осіб, може перевищити 7 мільйонів людей», - зазначив Ленарчич.

На засіданні зазначалося, що європейці виявляють широку солідарність з Україною і тепло приймають біженців.

Як повідомляв Укрінформ, президент РФ Володимир Путін 24 лютого оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, ракети влучають в житлові будинки українців.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

За даними Міністерства охорони здоров'я України, втрати серед цивільного населення від початку вторгнення станом на 27 лютого становили: 352 загиблі особи, з них 14 дітей, 1684 поранені, з них 116 дітей.

Україна офіційно направила позов проти Російської Федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-