Супутні хвороби не є протипоказанням до вакцинації проти коронавірусу - МОЗ

Супутні хвороби не є протипоказанням до вакцинації проти коронавірусу - МОЗ

Укрінформ
Супутні хвороби не є протипоказанням до вакцинації – це найбільший міф, який впливає на ухвалення рішення щодо щеплення.

Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Міністерства охорони здоров'я.

«Наголошую, хронічні хвороби є прямим показанням до вакцинації проти COVID-19. Людям із бронхіальною астмою, туберкульозом, серцево-судинними, ендокринними, неврологічними захворюваннями, діабетом, хворобами нирок, тим, хто перебуває на діалізі, вакцинація необхідна, оскільки вони ризикують тяжко захворіти на COVID-19 та мати ускладнення. Так само щеплення потрібне людям з онкологічними, аутоімунними захворюваннями, з ВІЛ-інфекцією, після трансплантації органів, адже вони також у групі ризику», – наголосив Кузін.

Читайте також: Коронавірус в Україні: хвиля йде на спад. Але чи вона остання?

Він також зауважив, що людям із цими захворюваннями, найімовірніше, знадобиться додаткова доза, оскільки ці хвороби та їх лікування дуже сильно впливають на імунітет, а отже, і на ефективність вакцини.

Головний держсанлікар додав, що для спрощення доступу до вакцинації лікарям дозволили відкривати флакон із багатодозовою вакциною з приходом першого пацієнта, не чекаючи мінімально необхідної кількості для використання цього флакона. Якщо ж упродовж 6 годин вакцину з флакона не встигли використати, її утилізують. Таке ж правило діє і для роботи мобільних бригад з вакцинації.

«Для українців ця норма означає два суттєві моменти: жодних очікувань, допоки збереться потрібна кількість людей для щеплення, та можливість обрати будь-яку вакцину, незалежно від того, на скількох людей розрахований флакон», – підсумував Кузін.

Читайте також: Австрія дозволить в'їзд іноземцям з негативним тестом на COVID-19

Як повідомлялося, за весь час пандемії в Україні на COVID-19 захворіло 4 783 835 осіб, з них одужали 4 023 033 особи, померло 105 229 людей. За минулу добу зафіксовано 25 062 нові випадки інфікування коронавірусом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-