Коронавірус в Україні: хвиля йде на спад. Але чи вона остання?

Коронавірус в Україні: хвиля йде на спад. Але чи вона остання?

Укрінформ
В Уряді вивчають зняття обмежень на туризм, започатковане в кількох країнах. Тим часом, лікарі обговорюють «якість» різних версій імунітету

Ситуація з COVID-19 в Україні потроху покращується. Як повідомили у МОЗ, вперше за останні чотири тижні кількість нових випадків коронавірусу склала менш 200 тисяч за тиждень, а кількість виписаних з лікарень вперше за шість тижнів перевищила кількість госпіталізованих. За словами очільника МОЗ Віктора Ляшка, завантаженість ліжок, відведених для хворих на COVID-19, наразі становить 35%. Також смертність від COVID-19 зменшилась у 4 рази – з 2% до 0,5%.

Втім, незважаючи на оптимістичні прогнози багато українців продовжують хворіти і заражатися саме штамом «Омікрон». Причому чутки про його «набагато легший» перебіг багатьом видаються перебільшенням. За словами кількох наших вакцинованих колег, які лікувалися в домашніх умовах, хворіли вони важко: сильний кашель, висока температура на кілька днів, загострені проблеми із супутніми хворобами. А ще – усі симптоми можуть повертатися на 5-7 день хвороби. Після одужання на протязі певного періоду відчувається сильна слабкість (хвилями).

Також, є публікації про те, що імунітет видужалих від коронавірусу людей гірше захищає від штаму «Омікрон», ніж від попередніх варіантів вірусу.

Отже, спробуємо узагальнити по публікаціях в ЗМІ, що відомо про коронавірус в Україні за останній тиждень та його наслідки для здоров’я.

Летальність від COVID-19 в Україні зменшилась у чотири рази – МОЗ

Попри високі показники зареєстрованих добових випадків коронавірусної хвороби, кількість госпіталізацій і померлих менша, ніж на піку попередньої Дельта-хвилі.

Про це під час брифінгу повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, передає Укрінформ.

«Рівень госпіталізацій в Україні вже нижчий за граничний показник адаптивного карантину у 60 осіб на 100 тисяч населення, а летальність зменшилася у 4 рази – з 2% до 0,5%.», – сказав Ляшко.

Середньодобова кількість померлих від ускладнень COVID-19 припинила зростати й останні 5 днів перебуває на плато у близько 240 осіб на добу.

Ляшко зауважив, що статистика «ковідних» смертей в Україні – це смертність «із ковід», а не «від ковіду». До того ж смертність є відкладеним показником, який починає зростати і, відповідно, спадати на 2–3 тижні пізніше, ніж випадки й госпіталізації.

Ситуація з COVID-19 в Україні продовжує покращуватися, – підсумки селекторної наради

Як повідомили у Міністерстві охорони здоров’я, вперше за останні чотири тижні кількість нових випадків коронавірусу склала менш як 200 тисяч за тиждень. Минулого тижня було зафіксовано 191 тисячу нових випадків захворювання, що на 19% (або на 43 тисячі випадків) менше, порівняно з попереднім тижнем.

Також у МОЗ відзначили зменшення кількості госпіталізацій. За минулий тиждень до лікарень потрапили 20 тисяч пацієнтів, що на 4 тисячі менше, ніж тижнем раніше.

За словами очільника МОЗ, завантаженість ліжок, відведених для хворих на COVID-19, наразі становить 35%.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль дав завдання МОЗ проаналізувати карантинні обмеження з урахуванням епідемічної ситуації та рекомендацій країн Європейського Союзу. Та, за необхідності, внести зміни до тих вимог, що діятимуть після 31 березня у «помаранчевих» та «зелених» зонах з огляду на весняно-літній період.

«Низка європейських країн уже послаблює карантинні заходи для туристичних поїздок. У березні, за прогнозами, ми вийдемо на стабілізацію епідемічної ситуації. Тож маємо зараз напрацювати нові рішення на весняно-літній період», – зазначив Денис Шмигаль.

КМУ

Як відрізнити застуду від ковіду. Половина нових випадків ГРВІ – насправді Омікрон?

За оцінками експертів, близько половини всіх нових випадків сезонної застуди – це штам Омікрон. Він вже практично повсюдно витіснив свого попередника.

Таке припущення висловив професор епідеміології Університетського коледжу Лондона Тім Спектор, який фактично очолює науковий фронт боротьби з епідемією коронавірусу в Британії від початку пандемії.

Думку професора Спектора поділяє більшість його колег. Омікрон викликає симптоми, що нагадують радше звичайну застуду, ніж смертоносну інфекцію з Уханя.

Втім, є щонайменше два специфічні прояви, за якими Омікрон можна з високою ймовірністю відрізнити від звичних вірусів сезонної застуди.

На сьогодні у повністю вакцинованих дорослих зафіксовано вже 13 різних симптомів зараження Омікроном, більшість з яких дуже нагадують прояви звичайної застуди: кашель, нежить або закладений ніс, втома та/або сонливість, біль у горлі, головний біль, м'язовий біль, підвищення температури тіла, чхання, порушення відчуття запаху, зниження апетиту, утруднене дихання, порушення відчуття смаку, біль у м'язах черевного преса.

Відрізнити вірус від звичайної застуди при такому зараженні складно навіть фахівцю. Однак експерти все ж таки виділяють у щеплених два симптоми, які можуть свідчити, що позитивний ПЛР-тест – не за горами.

Перший – це підвищена втомлюваність, коли загальне відчуття втоми нерідко супроводжується ще й фізичним болем у м'язах. У жінок такий прояв хвороби трапляється трохи частіше, ніж у чоловіків (40% проти 32%).

Другий – запаморочення, яке іноді перетікає у нудоту, а періодично навіть супроводжується короткими періодами непритомності.

Інфекція у щеплених пацієнтів протікає у легкій формі, а це додатково ускладнює діагностику, оскільки багато хто навіть не звертається до лікаря.

ВВС Україна

На території України виявлено новий варіант штаму коронавірусу «Омікрон» – BA.2.

Про це повідомив головний санлікар Ігор Кузін на брифінгу у п'ятницю, 18 лютого.

 «Щодо варіантів BA.1, BA.2 – так, вони зареєстровані на території України. Поки це поодинокі випадки, і насправді коли ми подивимося на ці підвиди, підтипи штаму Омікрон, то справді цей другий варіант викликає занепокоєння... Ми зараз не фіксуємо його масово, це переважно випадки зараження людей, що повернулися з-за кордону», – розповів Кузін.

Зазначимо, що цей штам іноді називають «невидимим», оскільки у нього немає генетичного маркера, який вчені використали, щоб відрізнити варіант BA.1 від «Дельти».

Результати дослідження датських учених виявили, що BA.2 більш заразний, ніж Омікрон BA.1. Але, попередньо, всі вакцини захищають від нього.

ЕМА: COVID-вакцини ефективні проти штаму Омікрон-2

Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) заявило, що вакцини проти коронавірусу є безпечними та ефективними і щодо різновиду Омікрону – BA.2, який уже називають просто – Омікрон-2.

Як повідомляє Укрінформ, про це під час пресконференції заявив голова департаменту стратегії біологічних загроз для здоров'я та вакцинації ЕМА Марко Кавалері.

«Вакцини ефективні та захищають від підштаму Омікрон-2, як і проти Омікрон», – зазначив він. А також підкреслив, що вакцинація запобігає важкому перебігу коронавірусної хвороби.

«Третя доза забезпечує високий рівень захисту від важкого перебігу захворювання та госпіталізації», – зазначив він.

Укрінформ

Слово і діло

Природна імунна реакція проти зараження «Омікроном» ефективна лише на 56%

16.02.2022

Імунітет видужалих від коронавірусу людей значно гірше захищає від штаму «Омікрон», ніж від попередніх варіантів вірусу. Відповідне дослідження опублікували у The New England Journal of Medicine.

Те, що «Омікрон» значно легше обходить набутий імунітет, припускалось і раніше. Проте як з'ясувалося, імунітет після одужання від штаму захищав від повторного зараження лише на 56%. Для порівняння, природній імунітет в одужалих від ковіду людей є на 90,2% ефективним проти повторного зараження «Альфа»-штамом, на 85,7% ефективним проти штаму «Бета» і на 92% ефективним проти «Дельти».

Водночас наголошується, що при повторному зараженні «Омікроном» хворі у 87,8% уникали важких форм хвороби.

ZAXID.NET

Штам Омікрон менше вражає легені – пульмонолог

Про це кореспонденту Укрінформу розповів доцент кафедри фтизіатрії і пульмонології з курсом професійних хвороб Івано-Франківського національного медичного університету, лікар-пульмонолог обласного Центру легеневих захворювань Олександр Варунків.

«Омікрон характеризується тим, що є менше ураження площі легень. Якщо пацієнти мають залишкові зміни, то вони хворіють довше. Втім, це вже не така важка пневмонія, яку ми спостерігали при Дельті. Якщо взяти амбулаторних пацієнтів, яким робили УЗД легень, то при циркулюванні штаму Дельта троє з чотирьох пацієнтів мали пневмонію, а при Омікроні – один із п’яти», – розповів Варунків.

Укрінформ

Імунітет від зараження омікроном кращий за щеплення?

На тлі появи нових мутацій коронавірусу в багатьох виникає запитання, чи не є природний імунітет, що виробляється після хвороби, кращим захистом від нових заражень, ніж щеплення?

Відповісти на це запитання однозначно неможливо. Вчені вважають, що все залежить від того, на який варіант SARS-CoV-2 перехворіла людина і коли сталося зараження.

Що з'ясували вчені про імунітет після зараження коронавірусом

До появи омікрона вчені виходили з того, що після перенесеного зараження – незалежно від варіанта SARS-CoV-2 – в організмі людини виробляється імунітет, який можна порівняти з тим, що формується після однієї дози вакцини. Це стверджує, зокрема, глава відділення інфекційних захворювань Університетської клініки Гамбург-Еппендорф Юліан Шульце цур Віш (Julian Schulze zur Wiesch). Вважалося, що пацієнти, які перехворіли на коронавірус, протягом декількох місяців зберігають імунітет до SARS-CoV-2.

У жовтні 2021 року Центри з контролю та профілактики захворювань (CDC) у США опублікували дослідження, в якому стверджувалося, що ризик зараження коронавірусом у невакцинованих дорослих пацієнтів, які хворіли на COVID-19 три-шість місяців тому, у п'ять разів вищий, ніж у вакцинованих людей, які не інфікувалися раніше SARS-CoV-2.

А якщо перехворів на омікрон?

Хвиля заражень омікроном почалася нещодавно, тому ще немає солідних даних щодо якості імунітету, який виробляється організмом після боротьби з цією інфекцією. Ймовірно, він буде таким самим, як й імунітет до інших варіантів SARS-CoV-2, вважає Шульце цур Віш. Це означає, що у людини, яка перехворіла на омікрон, протягом декількох місяців після одужання, ризик повторного зараження, ймовірно, буде низьким.

Тим часом, враховуючи високу заразність омікрона, організму потрібен вищий рівень антитіл для запобігання інфікування ним, наголошує експерт. Імунітет, вироблений після двох щеплень або зараження одним із попередніх варіантів SARS-СoV-2, наприклад, альфою або дельтою, може і не захистити від нового зараження, попереджає Шульце цур Віш. У грудні 2021 року вчені з Імперського коледжу Лондона опублікували результати дослідження, згідно з якими "природний" імунітет, що виробився в організмі після зараження одним із попередніх варіантів коронавірусної інфекції, забезпечує захист від омікрона на рівні усього 19 відсотків.

Що таке "супер-імунітет"

З точки зору Шульце цур Віша, найефективніший захист забезпечує "суміш імунітетів", наприклад, де два перші щеплення, а потім бустерна доза були зроблені різними вакцинами. Про це свідчать і дані дослідження, проведеного у 2021 році у Німеччині серед працівників системи охорони здоров'я.

Інші дослідження показали, що найкращий імунітет спостерігається у пацієнтів, які перехворіли на коронавірус і зробили два щеплення. Вчені назвали цей феномен "гібридним", або "супер-імунітетом".

DW

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-