Штам Омікрон менше вражає легені – пульмонолог

Штам Омікрон менше вражає легені – пульмонолог

Укрінформ
Штам коронавірусу Омікрон менше вражає легені, ніж попередні штами.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів доцент кафедри фтизіатрії і пульмонології з курсом професійних хвороб Івано-Франківського національного медичного університету, лікар-пульмонолог обласного Центру легеневих захворювань Олександр Варунків.

«Омікрон характеризується тим, що є менше ураження площі легень. Якщо пацієнти мають залишкові зміни, то вони хворіють довше. Втім, це вже не така важка пневмонія, яку ми спостерігали при Дельті. Якщо взяти амбулаторних пацієнтів, яким робили УЗД легень, то при циркулюванні штаму Дельта троє з чотирьох пацієнтів мали пневмонію, а при Омікроні – один із п’яти», – розповів Варунків.

Читайте також: Омікрон може призвести до запалення вуха - лікарка

Він зауважив, що нині госпіталізація хворих залишається високою, оскільки Омікрон є більш заразним за інші штами коронавірусу. «Але є ще один нюанс, який потрібно пам’ятати: ніхто не знає, спричинив ураження легень Омікрон чи Дельта», – додав лікар.

Наразі лікар радить хворим, які мають побічні фактори ризику для пневмонії, при перших симтпомах COVID-19 якомога швидше звертатись до сімейного лікаря і, за наявності ліків «Молнупіравір», починати їх приймати. «Треба починати приймати цей препарат, коли ще немає ушкоджень легень», – переконаний Варунків.

Наразі в Івано-Франківському обласному Центрі легеневих захворювань зайнятість ліжко-місць перевищує 50%.

Читайте також: У лікарнях з коронавірусом - 30 тисяч пацієнтів, зайнята майже третина ковідних ліжок

Як повідомляв Укрінформ, Івано-Франківська область перебуває у червоній зоні епіднебезпеки.

МОЗ України схвалило використання препарату «Молнупіравір» для лікування COVID-19. Препарат виробляє німецька компанія Merck у вигляді пігулок, які призначені для запобігання прогресуванню захворювання від легкого до середнього і важкого ступеня тяжкості.

Читайте також: Як переносять коронавірус пацієнти із «проблемними» нирками

В Україну перших 60 тис. курсів препарату «Молнупіравір» прибули 6 лютого. В регіонах їх поставку очікують найближчим часом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-