ЗМІ в Україні мають розвиватися, а не лише протидіяти фейкам РФ - експертка

ЗМІ в Україні мають розвиватися, а не лише протидіяти фейкам РФ - експертка

Укрінформ
Українські медіа повинні не лише оборонятися від російської дезінформації, але й у цих умовах розвивати український медійний простір та суспільне мовлення.

Про це в ході експертної дискусії "Нові етапи/форми дезінформації, і як їм протидіяти", сказала виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У нас досі не відбулася медійна реформа, у нас дійсно потребує розвитку саморегуляція. І говорячи про російську дезінформацію, ми повинні не лише, як мені здається, оборонятися, захищатися, а й продовжувати попри всю цю складну ситуацію розвивати український медійний простір, підтримувати суспільне мовлення, підтримувати саморегулятивні організації, підтримувати реформи. Ставати нам потрібно сильнішими", - зазначила Романюк.

Читайте також: Ткаченко: До кремлівської пропаганди потрібно ставитися, як до інформаційної інфекції

Також вона розповіла, що ІМІ помітила з початку цього року на окупованих територіях новий наратив щодо "відродження імперії трьох держав - України, Росії і Білорусі". "Цей наратив виникав раніше, але він виникав на рівні статистичної похибки. З січня-лютого місцеві так звані "лідери думок", самопроголошені чиновники почали активно цю тему проговорювати. Ще одна зміна, яку ми помітили саме в контексті російських медіа... що російські чиновники дозволять собі дегуманізацію українців... І якраз вчорашня промова Путіна була про цю дегуманізацію. І нам, як медійникам, важливо публічно говорити, що це окупація нашої держави російськими військами", - сказала вона.

Читайте також: «Детектор медіа» презентував інструмент для оцінки якості українських теленовин

Як зазначив президент «Фундації Суспільність» Тарас Петрів, мета дискусії - експертний аналіз викликів для медіа і суспільства в час воєнної ескалації. За його словами, сьогодні важливо виявляти фейки з боку РФ і розуміти, як їм протидіяти в журналістській діяльності.

"Зрозуміло, що російська пропагандистська машина демонструє нам підступність, вихід за будь-які рамки, звичні для нас. Військові та розвідувальні структури активно задіяні в цій дезінформаційній роботі, включно з глобальними операціями в соцмережах. І тут задіяні особливі інструменти телебачення для дезінформації... Тому нам дуже важливо обговорити, як ми можемо виявляти ці і локальні, і глобальні спеціальні операції, бо насправді це велике цунамі і нам важливо їм протидіяти і в журналістській діяльності, і в роботі редакцій", - сказав Петрів.

Експертне обговорення «Нові етапи/форми дезінформації, і як їм протидіяти» проводилося “Фундацією Суспільність” за сприяння “Інтерньюз-Україна”, “Детектора медіа” та Незалежної медійної ради.

Фото: Оксана Романюк, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-