Рада планує дозволити проводити судове засідання за умови неявки адвоката

Рада планує дозволити проводити судове засідання за умови неявки адвоката

Укрінформ
ВР у першому читанні ухвалила зміни до Кримінального процесуального кодексу щодо дотримання розумних строків кримінального провадження, якими дозволяється проводити судове засідання у разі неявки одного чи кількох адвокатів за умови, що хоча б один захисник присутній.

Як передає кореспондент Укрінформу, за відповідний законопроєкт №6454-д проголосували 304 народних депутати.

Законопроєкт пропонує внести зміни до КПК, якими передбачити, що неприбуття одного чи кількох захисників підозрюваного в судове засідання, яке має проводитись за участі сторони захисту, не перешкоджає його проведенню слідчим суддею, якщо на це засідання з’явився хоча б один захисник цього підозрюваного.

Також документ розширює повноваження прокурора під час здійснення тимчасового доступу до речей і документів, а також визначає, що оперативні підрозділи органів Нацполіції, ДБР, БЕБ, ДПСУ здійснюють слідчі дії та негласні розшукові дії, виконують рішення про застосування заходів забезпечення кримінального провадження за письмовим дорученням слідчого, дізнавача, прокурора, а підрозділ детективів, оперативно-технічний підрозділ та підрозділ внутрішнього контролю НАБУ – за письмовим дорученням детектива або прокурора САП.

Читайте також: Рада ухвалила закон про легалізацію криптовалюти з пропозиціями Президента

Як повідомляв Укрінформ, раніше Офіс генпрокурора анонсував внесення змін до КПК з тим, щоб пришвидшити у судах розгляд справ Майдану. Зазначалося, що сторона захисту зриває судові засідання під приводом зайнятості адвоката в іншому судовому процесі, заявляє завідомо необґрунтовані відводи суду, прокурорам, а також озвучує безпідставні, юридично безперспективні клопотання, які мають на меті виключно затягування часу.

Генпрокурор Ірина Венедіктова 18 лютого повідомила, що у справах стосовно злочинів під час Революції гідності невдовзі закінчуються строки притягнення до відповідальності.

Зокрема, у справах, які зараз розглядаються у судах, уже закінчилися строки давності за 309 епізодами не тяжких злочинів. Закінчуються строки давності у листопаді 2023 року і у лютому 2024 року в 175 епізодах про тяжкі злочини.

Чинне законодавство дає п’ять років для притягнення до відповідальності за нетяжкі злочини і десять років — за тяжкі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-