Переговори про звільнення заручників з ОРДЛО тепер можливі лише через посередників – Гармаш

Переговори про звільнення заручників з ОРДЛО тепер можливі лише через посередників – Гармаш

Укрінформ
Після визнання Росією самопроголошених утворень на окупованих територіях Донецької та Луганської областей України розв'язання гуманітарних питань конфлікту, зокрема обміну утримуваними особами, можливе лише за участю Червоного Хреста та міжнародних партнерів.

Таку думку у програмі «Топшоу» телеканалу «Дом» висловив журналіст, представник окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) у складі української делегації у Тристоронній контактній групі (ТКГ) Сергій Гармаш, передає Укрінформ.

Він уточнив, що вважає себе вже колишнім учасником ТКГ.

«Офіційно у наших чатах (внутрішніх чатах української делегації ТКГ — ред.) немає інформації. Але я думаю, що вже не може бути просто Тристоронньої контактної групи, оскільки вона працює на основі Мінських угод. Мінські угоди передбачають ОРДЛО як територію України, так і відновлення територіальної цілісності та суверенітету України на тій території. Якщо ми вже не маємо ОРДЛО, а є «ДНР», «ЛНР», то немає предмета для домовленостей у межах ТКГ. Тому, я думаю, що на «Мінську» можна поставити хрест», — пояснив він.

Гармаш зазначив, що зараз потрібно «шукати себе в новій реальності», в якій бути більш рішучими та принциповими, ніж це було у Тристоронній контактній групі.

Він вважає, що навряд чи тепер можливі перемовини між РФ та Україною, оскільки Росія не захоче обговорювати питання окупованих територій. У зв'язку з цим, на думку представника ТКГ, надія залишається лише на посередництво західних партнерів.

«Нам доведеться спиратися на посередництво наших західних партнерів, шукати їх підтримки, зокрема в гуманітарних питаннях — тих самих обмінів, це питання залишається відкритим. Незрозуміло, з ким зараз вести ці переговори... Ми ж знаємо, що обміни проводилися на політичному рівні. Тобто Єрмак домовлявся безпосередньо з Козаком, Зеленський дзвонив і домовився безпосередньо з Путіним свого часу... Тепер же, я думаю, через Червоний Хрест, через міжнародних посередників», — зазначив він.

Гармаш не бачить загалом дипломатичного врегулювання конфлікту між Москвою та Києвом. Тут може допомогти санкційний тиск Заходу.

«Але поки що Захід реагує, мені здається, дуже слабко. І це лише стимулює Путіна до того, щоб посилювати свій військовий тиск на Україну та посилювати агресію», — вважає він.

«Тому я не готовий говорити про дипломатію. І на сьогодні дипломатія показала, що вона нездатна, що Путін просто не реагує на дипломатію. Він реагує лише на виконання його ультиматумів. І тут уже питання, чи готові ми йти на ультиматуми, чи ні. Мені здається, ціна ультиматумів таких дуже висока, від нас хочуть фактично, щоб ми відмовилися від своєї незалежності, від свого суверенітету, від свого права, як вибирати, як нам жити, з ким нам дружити, вибирати свій шлях. Тому мені здається, дипломатія сьогодні вже відходить на другий план. Сьогодні треба говорити про позицію сили», — підсумував Гармаш.

Читайте також: Україна ініціює негайні консультації високого рівня з державами Будапештського меморандуму

Як повідомлялося, 21 лютого президент Росії підписав укази про визнання двох самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-