В Україні слід більше приділяти увагу ментальному здоров'ю, особливо серед молоді – Зеленська

В Україні слід більше приділяти увагу ментальному здоров'ю, особливо серед молоді – Зеленська

Укрінформ
В Україні потрібно більше приділяти увагу ментальному здоров'ю, особливо серед молоді та підлітків.

Про це у ході відкритого діалогу з молоддю на тему ментального здоров'я "Турбота про ментальне здоров'я", що організовують молодіжний рух Teenergizer та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), зазначила перша леді України Олена Зеленська, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я не є експерткою і не є спеціалісткою у сфері ментального здоров'я. Але я сьогодні тут, тому що це дійсно тема, яка мене турбує, і турбує з деяких боків. З одного боку я, як мама, як дружина, я турбуюся про свою родину, і зокрема, про своїх дітей, одна з яких є підлітком... З іншого боку, як дружина Президента, я не можу не звертати увагу на те, що, на жаль, і не тільки останнім часом, але останнім часом екстремально, зростає і кількість, і якість різних ментальних проблем у нашому суспільстві", - зазначила Зеленська.

За її словами, ментальні проблеми - це не тільки проблеми підлітків та молоді, це проблеми усіх нас.

"Але наше покоління звикло не звертати на це увагу. І я дуже щаслива, що ці питання піднімаються на такий високий рівень. Дійсно, це така складна тема, тому що якщо з фізичним здоров'ям все більш менш зрозуміло, якщо ти нормально себе почуваєш, нічого не болить - ти здоровий. З ментальним здоров'ям все набагато складніше, його не можна виміряти, помірявши температуру або здавши показники крові", - розповіла вона.

Читайте також: Що думають українці про гендерну рівність та домагання у сфері праці

Зеленська зазначила, що ментальне здоров'я - це коли людина не відчуває психологічного тиску і їй комфортно у соціумі чи з самою собою. "Я думаю, що ви погодитеся, що майже ніхто і ніколи не може бути постійно в такому стані - в гармонії і спокої, особливо коли ти підліток, коли ти молода людина і в тебе стільки викликів. Але натомість суспільство реагує особливо на підлітків таким чином: а які в тебе можуть бути проблеми, ти ще дуже молодий. І це дійсно знецінення", - додала перша леді.

За її словами, в Україні сьогодні надостатньо порушується тема ментального здоров'я.

Читайте також: У березні запрацює новий сервіс Дія.Безбар’єрність – Зеленська

"І мене бентежить, що в той час, коли у світі проблеми ментального здоров'я - це одна з найголовніших тем суспільного обговорення, на жаль, наразі в нашій країні ця тема звучить не дуже голосно, можна сказати, дуже тихо...Тому про це ми маємо більше говорити, для того, щоб більше слухати одне одного, і ми тоді побачимо реальну велич цієї проблеми", - наголосила Зеленська.

За її словами, минулої осені ЮНІСЕФ вкотре провело міжнародне дослідження в 21 країні світу. Були опитані молоді люди та підлітки віком від 15 до 24 років. "І кожен п'ятий з них казав, що постійно відчуває психологічний тиск, майже ніколи немає наснаги до роботи або до звичайного життя. І це правда і про нашу країну", - додала вона.

Читайте також: Олена Зеленська і Мінцифри презентували освітній серіал «Держава без бар’єрів»

Вона нагадала, що минулого року була затверджена Концепція розвитку охорони психічного здоров'я до 2030 року. "Це тільки перший крок, але він вже зроблений. Сьогоднішній захід - ще один крок в цьому напрямку", - сказала вона.

Відкритий діалог з молоддю на тему ментального здоров'я "Турбота про ментальне здоров'я" організовують молодіжний рух Teenergizer та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) за участі першої леді Олени Зеленської.

“Діалог з молоддю” - це захід, на якому підлітки та молодь зможуть поговорити про проблеми ментального здоров’я з першою леді Оленою Зеленською, представниками Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), державних органів влади та зірками.

Читайте також: «Ми були готові»: Зеленська відповіла критикам реформи шкільного харчування

У ході діалогу учасники обговорять План заходів на 2021-2023 роки в межах реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров'я в Україні, зокрема, розширення безкоштовного доступу молоді до психологічної підтримки та поновлення молодіжної групи при Міністерстві охорони здоров’я України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-