СБУ викрила «медійника», який поширював вигідні Кремлю фейки

СБУ викрила «медійника», який поширював вигідні Кремлю фейки

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України викрила проросійського агітатора, який системно поширював у засобах масової інформації та соціальних мережах вигідні Кремлю фейкові матеріали.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

За даними правоохоронців, чоловік також організовував акції за заздалегідь підготовленим сценарієм російських кураторів. Його дії мали розхитати внутрішньополітичну обстановку в Україні та створити "потрібну інформаційну картинку" для Російської Федерації.

Встановлено, що громадянин, який позиціонував себе як "журналіст" та "лідер думок", погодився на співпрацю із представниками РФ.

Інструкції зловмисник отримував електронними каналами зв’язку, а оплату – через заборонені електронні гаманці. Так званий "журналіст" регулярно звітував перед кураторами через спеціально створений телеграм-канал.

На початку співпраці з кураторами він отримував вказівки нав’язувати прокремлівський погляд на події в Україні, маніпулювати суспільною думкою українців, насамперед напередодні важливих міжнародних зустрічей із країнами-партнерами.

За даними СБУ, чоловік неодноразово виступав в ефірах російських і українських телеканалів, які перебувають під санкціями, та просував ідею про нібито перебування України під зовнішнім управлінням.

Також він відкрито звинувачував українських військових в обстрілах мирного населення. Ті самі меседжі він проштовхував через рейтингові телеграм-канали, на що йому окремо виділяли фінансування.

Слідство встановило, що зловмисник регулярно виїжджав за кордон для особистих зустрічей з російськими кураторами. З ними він обговорював деталі "інформкампаній" та отримував готівку для фінансування злочинних акцій.

У подальшому куратори зосередили роботу зловмисника на дестабілізації суспільно-політичної ситуації в України. Із цією метою він почав організовувати фейкові проплачені протестні акції в Києві. Для цього, зокрема наймав для "масовки" людей, які мали імітувати соціальне невдоволення чинною владою.

Читайте також: У СБУ назвали нагнітання паніки черговою хвилею гібридної війни

Останнє завдання "медійника", за інформацією СБУ, полягало у зборі підписів за імпічмент чинного Президента. Зловмисник погодився за винагороду підробити понад мільйон підписів нібито від імені українців.

Співробітники СБУ затримали зловмисника. У межах кримінального провадження, розпочатого за ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України, йому оголошена підозра.

Під час обшуків правоохоронці виявили у фігуранта засоби зв’язку, комп’ютерну техніку, флеш-носії та накопичувачі, дані з яких підтверджують злочинну діяльність.

Як повідомляв Укрінформ, у лютому правоохоронці викрили громадянина України - так званого "помічника депутата народної ради ДНР", який активно співпрацював із двома співробітниками ФСБ РФ. За даними слідства, зловмисник збирав інформацію розвідувального й військового характеру, а також залучав місцеве населення до лав незаконних збройних формувань Росії.

Фото: ssu.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-