Нацгвардієць Рябчук вчиняти самогубство не збирається – адвокати

Нацгвардієць Рябчук вчиняти самогубство не збирається – адвокати

Укрінформ
Нацгвардієць Артемій Рябчук, який застрелив п’ятьох людей у Дніпрі, розуміє характер вчинених ним дій та не планує вчиняти над собою самогубство.

Відповідну заяву Рябчука зацитував його адвокат, представник ГО "Захист звичайних людей" Денис Гордєєв на пресконференції у суботу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Заявляю, що я не збирався і не збираюся позбавляти себе життя або вчиняти собі будь-яку шкоду. Я перебуваю у здоровому умі та добрій пам'яті. Розумію характер своїх дій та адекватно оцінюю навколишню дійсність на цей час перебуваючи у слідчому ізоляторі м. Дніпро. Будь-які можливі спроби вчинити мені шкоду будуть проявом дій інших осіб проти моєї волі", - зачитав Гордєєв цю заяву. Він також навів слова Рябчука стосовно того, що відбулося: "Заради життя тих, хто постраждав від дідівщини, заради пам'яті про тих, хто загинув від цих злочинів, на кого навіщували ярлик самогубця, щоб такі трагедії не повторювалися".

Гордєєв повідомив, що фізичний стан здоров'я нацгвардійця - задовільний, наскільки це можливо в умовах утримання під вартою. Це ж саме стосується побутових умов.

«Він не сидить в холодній ямі, не їсть хліб із водою і по голові у нього не бігають щури. Так, він знаходиться в умовах слідчого ізолятора», - сказав адвокат. Що стосується психологічного стану підзахисного, додав Гордєєв, то адвокати не можуть це коментувати.

Гордєєв додав, що сторона захисту досі не отримала в повному обсягу матеріали по цій справі. Адвокати повідомили, що вже подали понад 10 заяв про вчинення низки порушень під час розслідування цієї справи.

Адвокат Рябчука, представник ГО "Захист звичайних людей" Таміла Ульянова звернула увагу, що нацгвардійця почали допитувати одразу після затримання, порушивши його право на захист. Відео допиту було оприлюднене на широку аудиторію. На допиті, за словами адвоката, відповіді йому підказують, що можна трактувати як тиск на Рябчука.

Є й інші порушення. Слідство оприлюднює ряд версій, але «Про хід розслідування ми, як захисники Артемія дізнаємося із ЗМІ", - додала Ульянова.

Читайте також: Рябчук не скаржиться на умови в СІЗО - Денісова

Адвокат Артема Рябчука, представник ГО "Захист звичайних людей" Лада Соколова закликала усіх громадян, хто має будь-яку інформацію щодо цієї справи, надати дані стороні захисту, в тому числі можна й анонімно.

Як повідомляв Укрінформ, 27 січня близько 3:40 у Дніпрі, на території Південного машинобудівного заводу, нацгвардієць застрелив чотирьох військовослужбовців та одну цивільну жінку, ще п'ятеро людей дістали поранення.

Читайте також: У військовій частині, де служив Рябчук, раніше сталися два самогубства

За даними правоохоронців, стріляв у військовослужбовців нацгвардієць Артемій Рябчук 2001 року народження. Він з автоматичною зброєю втік з місця злочину. Близько 9.30 його затримали в м. Підгородне. Слідчі Державного бюро розслідувань повідомили йому про підозру у вбивстві, дезертирстві та викраденні зброї.

У МВС створили спеціальну слідчу комісію, яка має встановити причини цієї трагедії.

Адвокат Рябчука Таміла Ульянова 4 лютого заявила про те, що нацгвардієць відмовився від всіх своїх попередніх свідчень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-