Науковці назвали ідеальну дієту для літніх людей

Науковці назвали ідеальну дієту для літніх людей

Дослідження
Укрінформ
Останні наукові дослідження підтвердили корисність середземноморської дієти для літніх людей – вона подовжує життя та сприяє збереженню розумових здібностей.

Про це повідомляє іспанське видання La Vanguardia, передає Укрінформ.

Як відомо, середземноморська дієта включає велику кількість овочів, фруктів, бобових, цільного зерна або горіхів, а основним джерелом жиру є оливкова олія. Натомість обмежується споживання молочних продуктів, червоного м’яса, а також продуктів, багатих цукром. Крім того, зауважує видання, жінкам можна вживати до однієї склянки вина на день, чоловікам - до двох.

Науковці встановили, що дотримання такої  дієти пов’язане зі зниженням смертності серед літніх людей, також вона допомагає підтримувати когнітивні функції в похилому віці.

Перше дослідження базується на спостереженні за жителями італійської провінції Тоскана протягом двох десятиліть. У ньому взяли участь 642 особи  віком від 65 років.  За 20 років померли 425 учасників. 139 смертей були спричинені серцево-судинними захворюваннями, а 89 – пов’язані з раком.

Читайте також: Дієтологиня розповіла про користь бобових для організму

При цьому, стверджують науковці, «середземноморська дієта обернено пов’язана з усіма причинами смертності: що активніше її дотримуються, то нижча смертність у літніх людей».

Як зазначається, у ході досліджень фахівці Університету Барселони розробили індекс дієтичних біомаркерів на основі груп продуктів, які є частиною середземноморської дієти. «Вони дійшли висновку, що вимірювання цих біомаркерів може допомогти давати індивідуальні поради щодо харчування людям похилого віку», - вказує видання

Ще одне дослідження підтвердило, що дотримання середземноморської дієти літніми людьми допомагає підтримувати когнітивні функції.

«Когнітивне здоров’я, що визначається як здатність мислити, вчитися і чітко запам’ятовувати, є важливим компонентом для успішного виконання повсякденної діяльності та підтримки якості життя», - нагадує La Vanguardia.

Читайте також: Дієтологиня розповіла про користь горіхів

В іншому дослідженні, проведеному іспанським консорціумом державних дослідницьких центрів CIBEROBN, було оцінено когнітивне здоров’я 6647 осіб, які дотримувалися різних дієт.

З’ясувалося, що учасники, які дотримувалися середземноморської дієти, показували кращі результати в тестах, пов’язаних  із загальними когнітивними функціями, протягом дворічного періоду. І це зумовлено споживанням продуктів з високим вмістом корисних жирів, таких як оливкова олія.

У результаті, підсумовує видання, дослідники дійшли висновку, що навіть у короткостроковій перспективі дотримання середземноморської дієти може підвищити когнітивну функцію в літньому віці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-