Верховний суд Греції відмовив Литві у видачі ветерана АТО Радкевича

Верховний суд Греції відмовив Литві у видачі ветерана АТО Радкевича

Укрінформ
Верховний суд Греції відмовив Литві у видачі ветерана Антитерористичної операції на сході України Олександра Радкевича, заочно засудженого литовським судом у справі про події 1991 року.

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денiсова повідомила у Телеграмі.

"Вітаю рішення Верховного суду Греції, який відмовив Литовській Республіці у видачі громадянина України, ветерана АТО Олександра Радкевича, затриманого у вересні 2021 року в Греції за запитом Литви", - написала вона.

За даними Денісової, у вересні минулого року Радкевич вирушив на відпочинок до Греції, де під час перетину кордону був затриманий як фігурант так званої "справи 13 січня" про штурм Вільнюської телевежі у 1991 році.

Читайте також: У Запоріжжі відкрили оновлене госпітальне відділення для учасників бойових дій

Литовський суд заочно засудив чоловіка до чотирьох років позбавлення волі за участь у військових діях біля Будинку друку у Вільнюсі.

Литва видала європейський ордер на арешт Радкевича та звернулася до Греції щодо його передання для відбування покарання.

"Про вирок Олександр Радкевич не знав, хоча добровільно співпрацював зі слідством і був допитаний 2014 року як свідок українською прокуратурою у рамках міжнародної правової допомоги, яку Україна надавала Литві", - зауважила Денісова.

З проханням втрутитись у справу з метою її справедливого вирішення Денісова звернулася до омбудсмена Грецької Республіки Андреаса Поттакіса та генерального прокурора Верховного суду Греції Васілоса Пліотаса.

Читайте також: Ветеран АТО з інвалідністю під час велопробігу вшанував пам’ять полеглих на сході України бійців

Денісова висловила подяку Міністерству закордонних справ України та Посольству України в Грецькій Республіці за взаємодію і сприяння у звільненні громадянина України.

"Чекаємо найшвидшого повернення Олександра Радкевича додому", - додала вона.

Як повідомляв Укрінформ, справою заарештованого Грецією українця займається Консульство України в Салоніках. За даними речника Міністерства закордонних справ Олега Ніколенка, консули підтримують із чоловіком регулярний зв'язок, він забезпечений українськими і грецькими адвокатами, умови його утримання прийнятні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-