Лікар назвав два напої, які допомагають «прогнати» коронавірус

Лікар назвав два напої, які допомагають «прогнати» коронавірус

Укрінформ
При коронавірусі хворим, які перебувають на амбулаторному лікуванні, рекомендують пити зелений чай та чорничний сік, режим дня – як при усіх вірусних захворюваннях.

Про це у Фейсбуці повідомив головний держсанлікар Херсонської області Юрій Ромаскевич, який підготував рекомендації для хворих на амбулаторному лікуванні, повідомляє Укрінформ.

«Режим дня, як і при усіх вірусних захворюваннях – спокій, провітрювання приміщення, рясне пиття. Їсти рекомендують споживати легкозасвоювані продукти, фрукти, овочі. Особливо хотілося б відзначити зелений чай та чорничний сік», - написав головний держсанлікар Херсонської області.

Він зазначив, що до найбільш поширених симптомів коронавірусу належать сухий кашель, нежить і температура вище 38°C. Можливі також інші прояви - задишка, втома, біль у м'язах, суглобах та горлі, а також головний біль. У багатьох хворих можуть на деякий час порушуватися нюх та смак. Рідше зустрічаються нудота, біль у животі, діарея, запалення слизової оболонки очей, збільшення лімфатичних вузлів та сонливість. При особливо важкому перебігу проявляється запалення легень, тоді пацієнтів необхідно лікувати у відділенні інтенсивної терапії. Однак симптоми та їх прояви варіюють у різних людей. "Типових" симптомів, за якими можна однозначно визначити COVID-19, не існує, зазначив Ромаскевич.

«Принципово важливий зв'язок появи цих симптомів із наявністю позитивного тесту на COVID-19 у людей, з якими ви близько спілкуєтесь. Зверніться до вашого сімейного лікаря і зробіть швидкий тест на антиген. Якщо це неможливо, придбайте такий тест і зробіть його самі. Зателефонуйте до вашого сімейного лікаря (нема потреби йти у поліклініку, наражаючи на ризик здоров'я інших людей) та отримайте необхідні рекомендації», - зазначив Ромаскевич.

Якщо підтвердився коронавірус, але відсутні симптоми і проявилися лише легкі симптоми, можна вилікуватися від інфекції в домашніх умовах. На цей час слід самоізолюватися.

«Якщо ви мешкаєте з іншими людьми, по можливості, вам слід відселитися, наприклад, - в окрему кімнату. Бажано їсти окремо від інших членів сім'ї. Попросіть доставляти покупки до дверей і завжди ретельно провітрюйте приміщення. Рішення про завершення домашньої ізоляції приймає ваш сімейний лікар. Однак ви повинні залишатися на самоізоляції, поки не мине 10 днів після виникнення перших симптомів і покращення поточних симптомів не спостерігатиметься протягом як мінімум 48 годин», - рекомендує лікар.

Читайте також: В Україні змінили тривалість лікування COVID-хворих

За його словами, величезна кількість питань виникає у пацієнтів щодо підвищення температури тіла – «збивати чи не збивати, чим збивати». Підвищення температури тіла при COVID-19 однозначно потребує корекції при цифрах вище 38 градусів за Цельсієм. «Не треба нормалізувати її, потрібно намагатися тримати її на рівні не вище 38,5, періодично приймаючи жарознижувальні засоби. Які? Вибір препарату, золотий стандарт - парацетамол або ібупрофен, хоча особисто мені більше подобається друге», - підкреслив Ромаскевич.

Підвищення температури тіла вище 39 градусів за Цельсієм, попри вжиті заходи, однозначно вимагає виклику карети швидкої допомоги, зазначив він.

Ромаскевич також звернув увагу, що найчастіше гостра коронавірусна інфекція супроводжується ураженням легень та зниженням сатурації (показник насичення крові киснем), для її визначення користуються спеціальним приладом – пульсоксиметром.

«Безпечний рівень сатурації 95% та вище, 94% і нижче – підстави для виклику карети швидкої допомоги. У рекомендаціях МОЗ та ВООЗ цього немає, але я б рекомендував що-небудь із назофарингеальних антисептиків (наприклад - лісобакт) та полоскання горла, носа для зниження вірусного навантаження на слизові оболонки», - уточнив Ромаскевич.

Все інше – від антибіотиків до стероїдів може призначити лише лікар, підкреслив він.

У Херсонській області 92 133 лабораторно підтверджених випадки захворювання на коронавірус. З них 77 441 пацієнт видужав; 11 857 ​​- інфіковані COVID-19; 2 835 людей померли.

Читайте також: Застуда чи коронавірус: у МОЗ пояснили, коли робити ПЛР і експрес-тест

В Україні за минулу добу, 7 лютого, зафіксували 34 353 нові випадки коронавірусної хвороби.

Як раніше повідомляв Укрінформ, хоча зараз ситуація з кількістю госпіталізацій у регіоні не є критичною, проходження цієї хвилі надзвичайно ускладнюється через велику кількість хворих серед медичних працівників. Це певним чином обмежує можливості надання медичної допомоги, у першу чергу амбулаторним пацієнтам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-