Застуда чи коронавірус: у МОЗ пояснили, коли робити ПЛР і експрес-тест

Застуда чи коронавірус: у МОЗ пояснили, коли робити ПЛР і експрес-тест

Укрінформ
Тестування на COVID-19 варто проходити при будь-яких симптомах ГРВІ.

Про це під час брифінгу в п'ятницю сказав заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, передає кореспондент Укрінформу.

"При будь-яких симптомах вірусного захворювання. Тобто це кашель, біль у горлі, температура. Це вже підстава для того, щоб зробити тест на коронавірус. Направлення на безоплатне тестування можна отримати у вашого сімейного лікаря", - сказав Кузін.

Кузін наголосив, що для встановлення діагнозу достатньо результату експрес-тестування, але йдеться вже про ті випадки, коли у пацієнта є симптоми вірусного захворювання, або COVID-19. Інакше кажучи, якщо у людини є симптоми ГРВІ, а результат експрес-тестування виявився позитивним, то підтверджувати його ПЛР-тестом не потрібно.

Читайте також: У «червону» зону сьогодні можуть перевести кілька областей - МОЗ

Водночас якщо при симптомах ГРВІ результат експрес-тесту виявився негативним, то пацієнта можуть додатково направити на ПЛР-тестування.

Кузін нагадав, що при підтвердженні COVID-19, самоізоляцію можна завершувати, якщо у пацієнта з 10 дня після появи симптомів протягом трьох днів симптоми захворювання відсутні.

Якщо пацієнт не має симптомів хвороби, а результат тестування виявився позитивним, то самоізоляцію потрібно завершувати із дотриманням тієї ж норми - якщо з 10 дня протягом трьох днів відсутні симптоми.

Читайте також: Як відрізнити COVID-19 від застуди – роз’яснення МОЗ

Також самоізоляцію можна завершити на підставі негативного результату ПЛР-тесту. Але, як наголосив Кузін, таке тестування не можна проходити раніше, ніж через 10 днів після проведення першого тесту.

Також державний санголовлікар нагадав, що для повернення на роботу не потрібно робити ПЛР-тест на визначення COVID-19, якщо всі необхідні терміни самоізоляції були дотримані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-