В Україні за січень зафіксували 19 порушень свободи слова - ІМІ

В Україні за січень зафіксували 19 порушень свободи слова - ІМІ

Інфографіка
Укрінформ
У січні експерти Інституту масової інформації (ІМІ) зафіксували в Україні 19 випадків порушень свободи слова, з них 10 стосувалися фізичної агресії проти журналістів.

Як передає Укрінформ, такими є дані щомісячного моніторингу ІМІ “Барометр свободи слова”.

"Найчастіше журналістам перешкоджали (сім випадків) та відмовляли в доступі до публічної інформації (шість випадків). Двічі перешкоджали журналістам у Києві під час масових акцій: під Кабміном учасники акції #SaveФоп намагалися вибити мікрофон у журналістки 5 каналу під час прямого ввімкнення; учасники акції на підтримку п'ятого президента Петра Порошенка, якому обирали запобіжний захід, заважали кореспонденту телеканалу “Наш” вести пряму трансляцію", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, на Харківщині герой сюжету під час інтерв'ю залицявся до журналістки СТБ, а потім почав виявляти агресію, нецензурно висловлюватися на адресу її колег, замахувався по камерах, бив рукою по штативу камери. В Одесі місцевих журналістів не пускали на засідання земельної комісії. В іншому випадку в Одесі охорона будмайданчика виштовхала знімальну групу телеканалу Odesa.LIVE з території будівельного майданчика.

Читайте також: Томіленко запропонував громадянським журналістам у Криму отримувати прескарти НСЖУ

Як повідомляється, відмовляли журналістам у доступі до публічної інформації, зокрема, Верховна Рада, державне підприємство “Парламентський телеканал “Рада”, державне підприємство “Укрзалізниця”, Міністерство інфраструктури.

У січні ІМІ зафіксував два випадки побиття. У Кременчуці (Полтавська область) невідомі чоловіки побили журналіста Кременчуцької міської телерадіокомпанії “Кременчуцькі новини” Антона Воробйова, після чого його госпіталізували. У Києві нападу зазнав журналіст “СтопКору” Ілля Шевченко. Поліція відкрила кримінальні провадження за ст. 345-1 (“Погроза або насильство щодо журналіста”) Кримінального кодексу України.

Також ІМІ зафіксував два випадки юридичного тиску. Крім того, експерти ІМІ зафіксували по одному випадку нападів на офіси ЗМІ та інтернет-тиску.

Читайте також: У 2021 році зафіксували 70 випадків фізичної агресії проти журналістів – НСЖУ

Кібербулінгу зазнала журналістка видання “Полтавщина” Дарина Синицька. У місцевих групах у соцмережі “Фейсбук” про неї поширювали фейк, що вона “маніяк, який видає себе за дівчину”.

Порушення зафіксовано в дев'яти регіонах. У Києві зафіксовано дев’ять випадків, по два випадки – в Одесі та на Полтавщині. В інших областях – по одному випадку: на Вінниччині, Дніпропетровщині, Луганщині, Харківщині, у Херсоні та Черкасах. Утиску свої прав зазнали п’ять журналісток та сім журналістів.

Як повідомлялося, торік експерти Інституту масової інформації зафіксували 197 випадків порушень свободи слова в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-