Фотоконкурс «Вікі любить пам’ятки» оголосив переможців спецномінації

Фотоконкурс «Вікі любить пам’ятки» оголосив переможців спецномінації

Укрінформ
Оголошені переможці спеціальної номінації про національно-визвольну боротьбу українців фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Український інститут національної пам’яті.

“За результатами оцінювання журі, перше місце здобув Вадим Постернак із двома світлинами: готелю «Савой» у Вінниці та Оперного театру у Києві. На початку лютого 1919 року Вінниця на короткий час стала тимчасовою столицею Української Народної Республіки, а в готелі «Савой» розташовувався уряд держави. У відомій пам’ятці Києва – Оперному театрі у 1917 році був проголошений Перший Універсал Української Центральної Ради – документ, яким розпочалося творення Української Народної Республіки століття тому”, - йдеться у повідомленні.

Друге місце посів фотограф Сергій Венцеславський зі світлиною Національної філармонії України. У квітні 1917 року в цій будівлі відбувся Всеукраїнський національний конгрес, на якому Українська Центральна Рада стала загальноукраїнським представницьким органом, що своєю чергою стало першим кроком до творення української держави.

Третє місце журі присудило світлині Дмитра Ярмоленка із зображенням курган-могили воїнів УНР у Літках Київської області. Меморіал вшановує воїнів Армії Української Народної Республіки, які загинули неподалік села Літки у 1919 році в бою з більшовицькими військами, що наступали на Київ.

Також у спецномінації відзначили активних учасників конкурсу. Найактивнішим став Михайло Потупчик, який завантажив фото 14 об’єктів. На другому місці - Олена Мачуленко (7 об’єктів), на третьому – Богдана Кащук (6 об’єктів).

Читайте також: У Вінниці презентували перший історичний комікс УІНП

Як підкреслюють в УІНП, світлини, подані у межах спеціальної номінації, розширять у Вікіпедії візуальну складову інформації про національно-визвольну боротьбу українців за свою незалежність.

Загалом на конкурс, за повідомленням його організатора - ГО «Вікімедіа Україна», надійшло 175 фото від 20 учасників. Було охоплено 37 об’єктів з 11 регіонів України, найбільше – з Вінниччини, Чернігівщини та Києва.

На оцінювання журі потрапили 167 світлин: фото з низькою роздільною здатністю не оцінювалися, але можуть бути використані у статтях Вікіпедії, якщо це єдине зображення пам’ятки, або світлина зображує унікальний ракурс об’єкта.

Читайте також: Про начальника військової розвідки УНР зняли документальний фільм

До конкурсного журі увійшли: Ярослав Файзулін, директор Центрального державного історичного архіву України, фахівець з історії Української революції 1917–1921 років; Тиміш Мартиненко, член Комісії з найменувань міста Києва, дослідник історії Києва, представник Київської організації Товариства «Меморіал» імені Василя Стуса; Павло Подобєд, історик, начальник відділу обліку та збереження місць пам’яті УІНП.

Спецномінація «Пам’ятки національно-визвольної боротьби» відбулася в межах української частини міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки» - 2021 за підтримки Українського інституту національної пам’яті. У фокусі були об’єкти нерухомої культурної спадщини України, історія яких пов’язана з національно-визвольною боротьбою українців у XX столітті, а також пам’ятки, споруджені на вшанування цієї боротьби.

Фото надані ГО «Вікімедіа Україна»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-