Як уникнути шахрайства при збиранні коштів на лікування онкохворих: у Києві презентували посібник

Як уникнути шахрайства при збиранні коштів на лікування онкохворих: у Києві презентували посібник

Фото, відео
Укрінформ
У Києві презентували “Посібник по безпечному збору допомоги на лікування”, який допоможе уникнути загроз шахрайства при зборі допомоги на лікування онкохворих.

Посібник представили в Укрінформі його упорядники з Громадської організації “Український офіс захисту даних”.

Як зазначили учасники заходу, щодня українці стикаються з хворобами, які потребують вартісного лікування, і часто єдиний шанс подолати хворобу - публічний збір допомоги, що пов’язано з певними маловідомими загрозами. Під час збору грошей людина потрапляє у поле зору злочинців, а опублікована інформація може спрацювати проти неї.

“Коли людині потрібні гроші на лікування, препарати, обстеження вона стає «мішенню» для шахраїв. На жаль, злочинці привласнюють гроші тяжкохворих людей, позбавляючи їх шансу вижити. Рекомендації нашого посібника допоможуть уникнути цього”, - сказав голова правління ГО “Український офіс захисту даних” Богдан Хаустов.

Читайте також: В Охматдиті запустили модернізований лінійний прискорювач для лікування онкології у дітей

Найпривабливішими для шахраїв є зібрані кошти на лікування за кордоном, розповіла співзасновниця фонду підтримки дорослих онкопацієнтів “Inspiration Family” Інеса Матюшенко.

“Найчастіше збирають кошти на інноваційну терапію, або коли в Україні вже закінчилися варіанти лікування, і пацієнт змушений, щоб врятувати своє життя, лікуватися за кордоном. Це, як правило, дуже великі кошти, для збирання яких докладаються чималі зусилля”, - зазначила вона.

Найпоширенішим видом злочину є пропонування препаратів, методів лікування і вартісних послуг, розповів Хаустов.

“Шахрай, вивчивши історію пацієнта, може представитися представником компанії чи клініки або медичним працівником онкодиспансера, який пропонує за певну плату дістати ці препарати. Тобто, потенційну жертву злочину шахрай втягує до співучасті та убезпечує себе від того, що на нього заявлять”, - розповів він.

Як уникнути шахрайства при збиранні коштів на лікування онкохворих / Фото: Інна Бородаєва, Укрінформ

Читайте також: «Школа супергероїв» для онкохворих дітей запрацювала у Харкові

У посібнику також розповідається про інші поширені методи аферистів, як то: збір коштів від імені жертви на рахунки шахрая, псевдоблагодійники та “доброзичливці”, шахрайство від імені банків, органів влади, мобільних операторів тощо.

Учасники заходу наголосили, що не замислюючись про наслідки публічного поширення особистої інформації та документів, потенційна жертва допомагає зловмиснику створити і використати досьє про себе.

Читайте також: Викрили схему збуту по всій Україні фальшивих ліків для онкохворих

Посібник презентували напередодні IV Форуму онкопацієнтів, який відбудеться 2 лютого 2022 року в колонній залі КМДА. Також його присвячено Всесвітньому дню боротьби проти раку (World Cancer Day) - 4 лютого та Міжнародному Дню захисту персональних даних — 28 січня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-