В Охматдиті запустили модернізований лінійний прискорювач для лікування онкології у дітей

В Охматдиті запустили модернізований лінійний прискорювач для лікування онкології у дітей

Фото
Укрінформ
У Києві в Дитячій національній спеціалізованій лікарні “Охматдит” після модернізації запрацював лінійний прискорювач, на якому радіохірургічне лікування отримуватимуть діти з онкологічними захворюваннями з усієї України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Цей опромінювач зараз має унікальні можливості, діти будуть отримувати лікування на самому високому рівні. Зокрема, тут можливе буде проведення так званої процедури total body irradiation. Це процедура, яка дозволяє зробити повне опромінення тіла дитини і позбутися метастазів. Таку процедуру не може дозволити собі жодна установа в Україні. Ця процедура буде доступна українським дітям безкоштовно, і для неї не потрібно їхати за кордон”, - сказав на брифінгу генеральний директор НДСЛ «Охматдит», д.мед.н., заслужений лікар України Володимир Жовнір.

Лінійний прискорювач в Охматдиті запустили 2018 року, за цей час, за даними лікарні, лікування на ньому отримали 450 дітей, наймолодшому з них було 9 місяців. За словам фахівців, в Україні дітей такого віку і відповідно малої ваги (до 7 кг) на радіологічне лікування приймають тільки в Охматдиті.

Водночас у 2021 році було проведено модернізацію апарату, розповів на брифінгу завідувач Центру радіології Охматдиту Станіслав Рєбєнков.

У лінійному прискорювачі замінили голівку апарату — мультипелюстковий коліматор Agility, що дозволяє більш точно та швидко опромінювати злоякісні пухлини у дітей. Апарат оснастили передовими системами візуалізації, встановили сучасне програмне забезпечення, систему позиціонування, яка «дозволяє відстежувати поверхню тіла в режимі реального часу та змінювати конфігурацію опромінення». Апгрейд дозволить опромінювати декілька уражених зон у дитини одночасно, що зменшує час процедури, також апарат став більш безпечним, бо зменшився витік розсіяного випромінювання на здорові тканини.

“По суті, ми зараз маємо обладнання як новий пристрій 2022 року випуску з усіма можливостями. Це дозволить збільшити потік пацієнтів на 30-50%”, - наголосив Рєбєнков.

Нині, за його словами, Охматдит впродовж року зможе приймати на променеву терапію близько 250 маленьких пацієнтів. Це діти з онкогематологічними захворюваннями, які згідно з протоколами мають отримувати променеву терапію, з нейроонкологією, пухлинами тощо.

За словами лікаря, Охматдит має потребу також і в другому лінійному прискорювачі.

“Устаткування інколи виходить з ладу. Якщо протягом лікування апарат вийшов з ладу, відповідно, дитина має перерваний курс лікування і це призводить до певних наслідків. Треба йти в іншу установу, переплановуватися, а втрачати час для онкохворих дітей - це серйозна річ. Тому бути щонайменше два лінійних прискорювачі. Потреби України в лікуванні дітей (променевою терапією — ред.) постійно збільшуються”, - сказав Рєбенков.

Читайте також: Львівський Охматдит отримав надсучасний апарат ШВЛ для реанімації новонароджених

За словами лікаря, зараз у корпусі, де розміщено лінійний прискорювач, не передбачено приміщення для другого такого апарату. Відповідно, потрібне перспективне планування нових корпусів чи приміщень, щоб розмістити таке устаткування.

Як повідомляв Укрінформ, на Різдво в Охматдиті провели першу у 2022 році неродинну трансплантацію кісткового мозку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-