Понад 350 тисяч українців зробили бустерне щеплення проти коронавірусу

Понад 350 тисяч українців зробили бустерне щеплення проти коронавірусу

Укрінформ
Понад 350 тисяч українців отримали бустерну дозу вакцини проти коронавірусу.

Про це сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наразі понад 350 тисяч українців посилили свій захист та вже отримали бустерну дозу антиковідної вакцини. Принаймні однією дозою вже вакциновано половина дорослого населення. Більше ніж 47% отримали повний базовий курс вакцинації, а саме дві дози», - сказав Ляшко.

За його словами, збільшення відсотку вакцинованих українців дозволить «з більшою впевненістю дивитися у майбутнє». Він зазначив, що, за наявними світовими статистичними даними, невакциновані люди віком 50-64 років потрапляли в лікарню у 46 разів частіше, ніж ті, хто отримав три дози вакцини. Також госпіталізацій було у 52 рази більше серед нещеплених віком 65+.

Читайте також: У «Дії» з'явилися COVID-сертифікати для щеплених бустером

«Але досі не всі літні люди, які ризикують важко перехворіти на COVID-19, отримати ускладнення хвороби та померти, пройшли курс вакцинації. У небажання вакцинуватися є декілька причин. Декого зупиняє потреба робити повторні щеплення через деякий час. Втім, так працює більшість вакцин. Від грипу, наприклад, вакцинуються щорічно, від дифтерії та правця – кожні десять років. А за даними тих же наукових досліджень повна вакцинація у поєднанні з додатковим бустерним щепленням забезпечує 98% захисту від потрапляння у лікарню з Омікроном. Циркуляція останнього вже зафіксована у 20 регіонах нашої країни», - сказав міністр.

Ляшко зазначив, що багатьох людей також лякає те, що перед вакцинацією їм не пропонують пройти повне обстеження, але, за його словами, якщо людина почувається нормально та не має високої температури, вона може йти і щепитися. Він додав, що хронічні хвороби є показанням до вакцинації від COVID-19, а не навпаки.

Також міністр зауважив, що багато літніх людей вважають, що ризики від вакцинації переважають ризики від хвороби, тоді як насправді загроза отримати ускладнення від ковіду в тисячі разів вища за будь-які можливі реакції на вакцини.

«Частину лякають саме ці реакції: незначне підвищення температури тіла чи біль у місці уколу. Такі реакції є абсолютно нормальними та минають за кілька днів. Щобільше, багато людей взагалі не матиме ніяких неприємних відчуттів після щеплення. Нагадуємо, що ризик померти від COVID-19 серед невакцинованих людей більший у 10 разів, ніж у повністю вакцинованих. Запишіть близьких на вакцинацію – збережіть їхнє життя», - наголосив Ляшко.

Як повідомляв Укрінформ, 6 січня міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко підписав наказ про бустерну дозу для всіх українців від 18 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-