Центр розбудови миру співпрацюватиме з іноземними структурами - Верещук

Центр розбудови миру співпрацюватиме з іноземними структурами - Верещук

Укрінформ
Український національний центр розбудови миру здійснюватиме співпрацю з іноземними урядовими й неурядовими структурами, а також з окремими експертами.

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомила віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

"Наразі у центрі передбачено 63 штатні одиниці. Набір працівників ще триває. Щодо співпраці із закордонними експертами - звісно, Центр працюватиме з іноземними урядовими та неурядовими структурами, а також з окремими експертами", - розповіла Верещук.

Вона наголосила, що міжнародні партнери хочуть не тільки ділитись досвідом, “а й учитись у нас”. Наприклад, центр вже планує співпрацю з відповідним підрозділом британського МЗС - Офісом з конфліктів, стабілізації та медіації (Office of conflict, stabilization and mediation).

За словами Верещук, Центр розбудови миру, який повноцінно запрацює вже цього року, має два завдання: документування та діалог: "Мета документування - відновлення справедливості. Йдеться про фіксацію порушень прав людини та збитків унаслідок російської агресії. Мета діалогу - відновлення довіри, тут ідеться про організацію реінтеграційних комунікацій".

Читайте також: Ірина Верещук, віцепрем'єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій

Спочатку центр фокусуватиметься на створенні державної системи моніторингу і документування порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права, зауважила віцепрем'єр.

Вона додала, що перед командою центру стоїть завдання створити спеціальні реєстри, які будуть наповнюватись даними про порушення прав людини та збитки, пов‘язані з російською збройною агресією на тимчасово окупованих територіях. “Це копітка робота, але перші результати ми побачимо вже цього року”, - переконана Верещук.

Відповідаючи на запитання щодо фінансування Центру розбудови миру, вона зазначила, що на старт його роботи торік надано 5 мільйонів гривень, а у бюджеті-2022 на діяльність структури передбачено 51 мільйон гривень.

Щодо коштів міжнародних партнерів, то їх направлять не на фінансування центру, а на підтримку конкретних проєктів. Ці проєкти та обсяги їх кошторисів ще перебувають на стадії обговорення.

Читайте також: Спецрежим у прифронтових областях передбачає підтримку місцевих виробників – Верещук

Як повідомлялося, державне підприємство "Український національний центр розбудови миру" створене Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України з метою виконання підпункту 6 пункту 1 рішення РНБО від 2 червня 2021 року "Про деякі питання активізації процесу мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях". Його мета – координація діяльності у сфері розбудови миру, подолання наслідків збройного конфлікту та моніторинг і документування порушень прав людини, норм міжнародного права та шкоди, завданої внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

У грудні минулого року Кабінет Міністрів ухвалив рішення для забезпечення початку роботи Українського національного центру розбудови миру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-