У Нацгвардії прокоментували чутки про булінг і «дідівщину» щодо Рябчука

У Нацгвардії прокоментували чутки про булінг і «дідівщину» щодо Рябчука

Укрінформ
Нацгвардійця Артемія Рябчука, якого підозрюють у смертельній стрілянині на території заводу Південмаш у Дніпрі, колеги по службі характеризують позитивно, про конфлікти і позастатутні взаємини не повідомляють.

Про це, відповідаючи на питання журналістів, повідомили спікери на брифінгу у Дніпрі, передає кореспондент Укрінформу.

"Ще до прибуття в Дніпро ми отримали інформацію, що це могло стати наслідком нестатутних взаємин, психологічного тиску чи зриву. Спілкуючись з особовим складом варти, військовослужбовцями, які несли службу в одному підрозділі, вивчаючи характеристики даного військовослужбовця, ми виявили, що приблизно три тижні тому був конфлікт між двома військовослужбовцями, в який нині затриманий втрутився, щоб розборонити. Про це він доповідав командиру свого взводу. Інших випадків виявити не вдалося", - розповів командувач Національної гвардії України Микола Балан.

Читайте також: Розстріл у Дніпрі: у МВС розповіли нові подробиці

За його словами, командир роти заяв про булінг від Рябчука не отримував. Комісія також спілкується з військовослужбовцями, але досі ніяких свідчень про неуставні взаємовідносини ("дідівщину") не з'явилося. Віч-на-віч розмовляли, зокрема, із солдатами, які щойно прибули і склали присягу, але і вони ніяких заяв про неналежні стосунки не робили.

"Я розумію, що зараз вони в шоці і, можливо, не все скажуть, тим більше генералам, заступнику міністра... Але, думаю, завдяки слідчим, офіцерам-психологам, поліграфологу ми встановимо причину", - зауважив Балан.

Читайте також: Стрілянина у Дніпрі: Мотив убивств все ще залишається загадкою

При цьому, як зазначив перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін, відгуки співслужбовців про Артемія Рябчука цілком позитивні. Колеги стверджують, що він не мав ні з ким конфліктів, був активним. Щоденний медичний огляд жодних ознак знущань не виявляв. Тим більше усіх вразила холоднокровність, з якою Рябчук вчинив розправу і добивав пораненого.

Читайте також: Чотирьох поранених у Дніпрі прооперували - двоє з них у вкрай тяжкому стані

Як пояснив Балан, психічний стан строковиків оцінює медична комісія під час призову, а потім вони проходять відповідний огляд перед заступленням на бойову службу: з ними спілкується психолог, який може порекомендувати командиру солдата до служби не допускати. Психолог полку, яка спілкувалася з Рябчуком і вивчала його документи з військово-лікарської комісії, ніяких застережень не зробила.

Як повідомлялося, 27 січня близько 3:40 у Дніпрі, на території Південного машинобудівного заводу, нацгвардієць застрелив чотирьох військовослужбовців та одну цивільну жінку, ще п'ятеро людей дістали поранення. Стрілок з автоматичною зброєю втік з місця злочину. Близько 9.30 його затримали в м.Підгороднє.

Читайте також: Нацгвардієць Рябчук не тягне на жертву булінгу - радник глави МВС

За даними правоохоронців, стріляв у військовослужбовців нацгвардієць Артемій Рябчук 2001 року народження. Наразі слідчі Державного бюро розслідувань повідомили йому про підозру у вбивстві, дезертирстві і викраденні зброї.

Чотирьох із п'яти військовослужбовців, поранених у Дніпрі, прооперували, двоє з них у вкрай важкому стані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-