У Києві презентували «Довідник безбар’єрності»

У Києві презентували «Довідник безбар’єрності»

Фото, відео
Укрінформ
У Києві презентували інформаційний «Довідник безбар’єрності», що допоможе підвищити обізнаність у питаннях безбар’єрності, різноманіття та інклюзії.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, проєкт під час «Години безбар’єрності» у Міністерстві освіти та науки представила радниця-уповноважена Президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна.

Так, довідник включає розділи: “Складові безбар’єрності”, “Правила мови”, “Словник” та “Безбар’єрний календар”.

Розділ “Складові безбар’єрності” простою та доступною мовою розкриває, що таке бар’єри, стереотипи, інклюзія, недискримінація, толерантність, доступність, гендерна рівність, універсальний дизайн тощо.

У розділі “Правила мови” наведені та пояснені принципи безбар’єрної мови – мови, у якій відсутні слова, фрази, що демонструють упереджене, стереотипне або дискримінаційне ставлення до людини.

“Це освітня безбар’єрність, і це саме той важливий напрям, до якого дотична вся педагогічна спільнота в Україні. Ми пояснюємо, чому треба говорити “людина з інвалідністю” і чому саме так правильно казати. А також інформація для педагогічної спільноти — чому і як формувалася безбар’єрна мова”, - прокоментувала Ломакіна.

Читайте також: Зеленська розповіла, що вдалося зробити зі створення безбарєрності в Україні

У розділі “Словник” зібрано поняття, які некоректно вживати стосовно різних людей. Тут пропонуються варіанти, як говорити правильно, і пояснюється, чому саме так.

Розділ “Безбар’єрний календар” розповідає про важливі дати, визначні і пам’ятні дні та пояснює, як їх відзначати та коли привітання є недоречними.

“Словами ми передаємо своє ставлення, і якщо подбаємо про коректне спілкування, людина одразу відчуватиме до себе повагу. Ми також пояснюємо, як у ті чи інші пам’ятні дні звертатися до людей, які смисли закладено в календарні дати, чому їх відзначають в Україні й світі”, - розповіла Ломакіна.

Присутній на презентації довідника міністр освіти і науки Сергій Шкарлет дав доручення керівникам департаментів освіти забезпечити впровадження норм безбар’єрності в освітній процес і підготовку вчителів.

Читайте також: У Мінцифри запускають новий освітній серіал «Безбар’єрна грамотність»

“Безбар’єрність є новою нормою суспільства, і вона потребує змін у нашій свідомості — критичного мислення, відмови від стереотипних оцінок та узагальнень. Нова філософія безбар’єрності — це коли всі ми є невід’ємною частиною суспільства незалежно від віку, статі, фізичних чи інших відмінностей, де кожному мають бути забезпечені однакові права і можливості для самореалізації”, - наголосив Шкарлет.

Він також вважає, що інформацію “Довідника безбар’єрності” слід довести до посадовців всіх органів влади незалежно від профілю.

Читайте також: Зеленська пояснила мету безбар’єрності

Як повідомляв Укрінформ, у квітні 2021 року уряд ухвалив Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору на період до 2030 року та згодом затвердив план заходів з її реалізації.

Фото: @SerhiyShkarlet

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-