Зеленська розповіла, що вдалося зробити зі створення безбар’єрності в Україні

Зеленська розповіла, що вдалося зробити зі створення безбар’єрності в Україні

Інфографіка
Укрінформ
Протягом 2021 року повністю сформована нова державна політика зі створення безбар’єрної України.

Про це зазначила дружина Президента України Олена Зеленська у Фейсбуці, підбиваючи підсумки 2021 року, передає Укрінформ.

"Будь-які бар'єри можна прибрати або зсунути, але спочатку їх треба усвідомити. З цього рік тому я почала "Велику розмову про безбар’єрність" – про перепони, які заважають українцям реалізовувати свій потенціал. А вони існують для кожного з нас! Фізичні – незручна інфраструктура; психологічні – упередження; економічні – несправедлива оплата чи відмова в роботі; законодавчі – нормативні документи в Україні не враховують потреб різних людей", - зазначила вона.

Вона нагадала, що 3 грудня 2020 року Президент підписав Указ "Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні".

За цей час: ухвалено Національну стратегію безбар'єрності – стандарти рівних можливостей для всіх груп населення. За координації Мінрегіону розроблено План заходів із подолання бар’єрів – дорожню карту для кожного відомства.

"Щоб усі ми дізнавалися, як ці плани втілюються, розроблено комунікаційну стратегію. Зв’язок усіх органів влади в цьому напрямі забезпечує Міністерство культури та інформаційної політики України. З’явилася Рада безбар’єрності при Кабінеті Міністрів України – громадські експерти контролюватимуть виконання Нацстратегії зі свого боку", - розповіла Зеленська.

За її словами, протягом року повністю сформована нова державна політика зі створення безбар’єрної України. "Тепер усі разом маємо наповнити її діями", - додала перша леді.

Вона підкреслила, що під’їзди, двори, вулиці, зупинки, переходи, дитячі майданчики, громадські споруди – уся інфраструктура, що нас оточує, весь простір, у якому перебуваємо щодня, мають бути доступними й дружніми до кожного українця, незалежно від того, живе він в обласному центрі чи в маленькому місті. Так з’явився проєкт "Громади без бар'єрів".

Ось його важливі етапи: підписано меморандуми про розвиток безбар’єрної архітектури з головами Київської, Черкаської, Вінницької, Донецької ОДА та з мерами Славутича, Маріуполя, Вінниці.

Так, Славутич – перше місто, де будуть впроваджені безбар’єрні архітектурні рішення. Вперше в Україні там запровадили посаду омбудсмена з безбар’єрності. "На початку нового року ми презентуємо громадськості інновації Славутича. Тому запрошую всіх відвідати це місто!", - зауважила перша леді України.

Крім цього, завершено роботу над першим розділом Альбому безбар’єрних рішень – найповнішого в Україні ілюстрованого посібника зі створення доступного міського простору – від під’їздів до зупинок.

У Золотоноші, Смілі та Черкасах відкрито зручні для всіх дитячі майданчики, а в Золотоноші – ще й басейн, доступний для осіб із інвалідністю. А нова туристична локація Канева "Географічний центр – серце України" збудована з тактильною навігацією та аудіогідом для зручності будь-яких відвідувачів.

"Якщо вашої громади немає в цьому переліку – швидше долучайтеся! Ініціатива "Громади без бар’єрів" відкрита до пропозицій, ініціативи та участі. Зробімо простір, у якому живемо, зручним для всіх. Бо кожен з нас періодично буває маломобільним – у певному віці, стані здоров’я, з дитячим візком чи валізами. Але всі ми без винятків заслуговуємо на дружнє середовище", - наголосила Зеленська.

Також вона зазначила, що бар’єри, які заважають нам рухатися вперед, бувають не лише фізичними. Відмова в роботі чи дискримінація на ній – теж серйозна перешкода. Тому окремим завданням цьогоріч було запровадити безбар’єрність на рівні робочих місць. Зробити їх доступними для кожного, незалежно від віку, статі чи фізичного стану.

Наприкінці минулого року десять українських компаній заснували спільноту "Бізнес без бар’єрів", щоб безбар'єрність у них стала новою нормою.

Як повідомляв Укрінформ, у липні 2021 року на засіданні Ради безбар’єрності Олена Зеленська анонсувала запуск "Довідника безбар’єрності".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-