В Україні з початку року зафіксували близько 200 фейкових повідомлень про підготовку теракту

В Україні з початку року зафіксували близько 200 фейкових повідомлень про підготовку теракту

Укрінформ
Від початку 2022 року в Україні зафіксовано 184 неправдивих повідомлення про готування терористичного акту.

Про це повідомив Укрінформу речник СБУ Артем Дехтяренко.

За його словами, у кожному випадку здійснюється перевірка об’єкта можливого мінування силами органів Національної поліції, з проведенням евакуації та обстеженням на наявність вибухових пристроїв. У 2021-2022 роках жодне з повідомлень про мінування не підтвердилось, сказав він.

Дехтяренко уточнив, що алгоритм пошуку зловмисника залежить від кожного конкретного випадку і включає як оперативні, так і технічні заходи.

Повідомлення про мінування/теракти надходять на електронні поштові скриньки СБУ, Нацполіції та безпосередньо об’єктів терористичних посягань. "Зловмисники намагаються надсилати повідомлення з використанням програмного забезпечення, яке, на їх думку, забезпечує їм анонімність. Разом з цим вжитими заходами встановлено, що більшість повідомлень надіслані користувачами інтернету, які знаходяться на території суміжних пострадянських країн або на тимчасово окупованих територіях Донецької й Луганської областей", - сказав речник.

Дехтяренко додав, що упродовж 2021 року зафіксовано понад 1100 завідомо неправдивих анонімних повідомлень терористичного характеру. Найбільша кількість повідомлень стосувалась мінувань об’єктів у Києві, Харківській, Запорізькій, Одеській областях, здебільшого із використанням електронної пошти.

Читайте також: Хвиля «мінувань» є інструментом гібридної агресії Росії - СБУ

У 2021 році встановлено близько 300 осіб, які здійснили мінування за допомогою телефону та електронної пошти, уточнив він.

Як повідомлялося, 18 січня у Києві на колцентр СБУ надійшло повідомлення про замінування орієнтовно 46 шкіл, правоохоронці проводили перевірку цієї інформації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-