Кібератака не зачепила персональні дані мільйонів українських автовласників – Держспецзв'язку

Кібератака не зачепила персональні дані мільйонів українських автовласників – Держспецзв'язку

Укрінформ
Унаслідок кібератаки, що сталася у ніч проти 14 січня, постраждали зовнішні інформресурси Моторного (транспортного) страхового бюро, проте реєстр, який містить персональні дані автовласників, не ушкоджений.

Про це повідомляє Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації, передає Укрінформ.

"Була опрацьована ситуація щодо втрати доступу до інформаційних ресурсів Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ). Вдалося встановити, що внаслідок кібератаки була втрачена низка зовнішніх інформаційних ресурсів МТСБУ. Реєстр, який містить персональні дані мільйонів українських автовласників, не ушкоджено", - йдеться у повідомленні.

У Держспецзв'язку запевнили, що найближчим часом реєстр має поновити роботу, для чого фахівці МТСБУ розгортають нову, "чисту" інформаційну інфраструктуру.

Читайте також: Федоров назвав мету кібератак на українські державні сайти

Водночас зазначається, що команда фахівців CERT-UA опрацьовує інформацію Центру аналізу загроз корпорації Microsoft (MSTIC) щодо використання зловмисниками для атаки на окремі державні інформаційні ресурси шкідливого програмного забезпечення, що замасковане під “шифрувальник”, але має деструктивний характер.

"Протягом п'ятниці справді були зафіксовані поодинокі випадки активності подібного програмного забезпечення, проте пов'язувати їх з основною кібератакою є передчасним", - заявили у Держспецзв'язку.

У відомстві додали, що про результати дослідження буде повідомлено одразу після завершення аналізу відповідних технічних даних.

Читайте також: Росія планує вкидання фейків про «злив» персональних даних українців – Мінцифри

Як повідомляв Укрінформ, компанія Microsoft заявила про виявлення зловмисного програмного забезпечення у десятках уражених систем в Україні, які охоплюють державні, некомерційні та інформаційно-технологічні організації. За даними компанії, на урядових сайтах знайшли так звані програми-шантажисти, які могли активуватися згодом.

У ніч з 13 на 14 січня хакери масово атакували українські урядові сайти. Зокрема, йдеться про сайти Міносвіти, МЗС, Мінмолодьспорту, Міненерго, Мінагрополітики, Мінветеранів, Мінекології, ДСНС та Держказначейства.

За інформацією СБУ, загалом було атаковано понад 70 державних вебсайтів, 10 з яких зазнали несанкціонованого втручання. Контент сайтів при цьому змінено не було, а витоку персональних даних не відбулося.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-