Росія планує вкидання фейків про «злив» персональних даних українців – Мінцифри

Росія планує вкидання фейків про «злив» персональних даних українців – Мінцифри

Укрінформ
Держспецзв'язку разом із СБУ та Кіберполіцією продовжує розслідувати кібератаку на сайти органів державної влади, що відбулася вночі проти 14 січня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство та Комітет цифрової трансформації України у Телеграмі.

За інформацією Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, наразі всі докази вказують на те, що за кібератакою стоїть Росія. Москва продовжує вести гібридну війну та активно нарощує сили в інформаційному та кіберпросторах.

Її ціль — не тільки залякати суспільство. А дестабілізувати ситуацію в Україні, зупинивши роботу державного сектору та підірвавши довіру до влади з боку українців. Цього вони можуть досягти, вкинувши в інфопростір фейки про вразливість критичної інформаційної інфраструктури та про «злив» персональних даних українців.

У ЦСКІБ нагадують, що всі дані українців зберігаються у відповідних реєстрах, а застосунок Дія є тільки "мостом" між інформацією з держреєстрів та користувачем. Наприклад, вся медична інформація міститься в Електронній системі охорони здоров'я, дані про РНОКПП зберігаються в реєстрі Державної податкової служби, а демографічні дані — у Єдиному державному демографічному реєстрі.

Закликаємо українців не піддаватися паніці. Усі персональні дані перебувають під надійним захистом у держреєстрах. А оголошення про можливість купити дані, отримані після злому 14 січня, є аферою: шахраї продають старі дані, що скомплектовані з багатьох джерел, які були злиті до 2019 року, зазначається в повідомленні.

У Мінцифри наголошують, що нині українські кіберспеціалісти мають об'єднатися, щоб протистояти загрозі та нейтралізувати противника.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч із 13 на 14 січня хакери масово атакували українські урядові сайти. Зокрема, йдеться про вебресурси Міносвіти, МЗС, Мінмолодьспорту, Міненерго, Мінагрополітики, Мінветеранів, Мінекології, ДСНС, Держказначейства тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-