Як боротися з дезінформацією Росії — поради спецпредставниці Держдепу

Як боротися з дезінформацією Росії — поради спецпредставниці Держдепу

Укрінформ
У боротьбі з дезінформацією з боку Російської Федерації дуже важливо, щоб різні країни пояснювали та показували реальну картину подій, аби люди у підсумку самостійно могли ухвалювати для себе рішення та бачити, що є фактом, а що — міфом.

Як передає Укрінформ, таку думку озвучила офіційна представниця Держдепартаменту США Андреа Калан в ефірі телеканалу "Дом". 

Калан акцентувала, що нині дезінформація з боку Росії дуже сильна, за різними напрямами, особливо щодо НАТО.

"Останнім часом ми бачимо від Росії таку неправдиву інформацію. Що, мовляв, США домовилися чи домовлятимуться з Росією, що Україна, Грузія чи інші країни не зможуть стати членами НАТО. Це пряма дезінформація. І наша мета показати всім — ні, двері відчинені, будь-яка країна, яка хоче стати членом НАТО, може стати членом НАТО, і що США це не вирішує, це вирішує НАТО, тобто всі 30 країн, які разом ухвалюють це рішення. Особливо останнім часом ми бачимо дезінформацію з російської сторони щодо цього напряму", — зазначила представниця Держдепартаменту.

Читайте також: Проєкт «Фільтр» планує розробити державну стратегію з медіаграмотності

Як ще один приклад дезінформації вона навела висвітлення в російських ЗМІ перемовин Росії з НАТО та США.

"Якщо сьогодні про це читати російські ЗМІ, то там зовсім інше уявлення про те, що відбувалося, ніж подаємо ми, які справді були на цій зустрічі. Тож дуже важливо, щоб пояснювали різні країни, щоб люди самі могли ухвалювати для себе рішення", — сказала Калан.

Вона також наголосила: для того, щоб пояснити позицію докладніше, спеціально даються інтерв'ю російською мовою.

"Для боротьби з дезінформацією ми використовуємо різні платформи, наприклад, у нас є "США російською" у Twitter, Facebook, Instagram. І саме через соціальні мережі ми намагаємося пояснити нашу позицію", — уточнила Калан.

На її думку, важливо, щоб глядачі розуміли різницюу тому, що є думкою, а що — фактом.

Читайте також: Посольство США в Україні закликало не піддаватися на дезінформацію Москви

"Треба більше говорити із глядачами, як відрізнити думку від факту. І цим ми також займаємося. Ми вказуємо, що це не факт. На наших платформах є, наприклад, серія — міф та факт. І ми показуємо якийсь міф, який ми бачимо у російському ЗМІ або в Міністерстві закордонних справ Росії, — наприклад, міф, як НАТО оточує Росію, як НАТО загрожує танкам, — і показуємо факт. Глядачі це бачать і думають: ага, потрібно критичніше дивитися на те, що ми чуємо", — сказала спецпредставниця Держдепу США.

Вона також вважає, що Україна має величезний потенціал боротьби з дезінформацією.

"Багато людей в Україні розмовляє російською, і дуже добре, що через ваші канали ми можемо пояснити їм реальні факти й боротися з дезінформацією. Це потрібно робити на різних рівнях, на різних платформах. Дезінформація — це, на жаль, рак", — резюмувала Калан.

Фото: kanaldom.tv

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-