Росія переслідує 130 українців з політичних та релігійних мотивів

Росія переслідує 130 українців з політичних та релігійних мотивів

Укрінформ
Російська Федерація переслідує 130 українців за політично-релігійними вмотивованими звинуваченнями.

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила у Телеграмі.

«Сьогодні - День українського політв’язня. Започаткований на противагу репресіям і жорстокості радянського режиму, у сучасній історії України цей день набув нового змісту, адже російська влада продовжує ув’язнювати українців і кримських татар, які виступають проти окупаційної влади та агресії Кремля», - заявила Денісова.

Вона зазначила, що наразі РФ за політично-релігійними вмотивованими звинуваченнями переслідує 130 громадян України, з яких 121 перебуває в ув’язненні, у тому числі 2 жінки (15 - в тимчасово окупованому Криму, 106 - на території Російської Федерації) та 9 осіб позбавлені права на свободу пересування. 76 осіб вже засуджено на тривалі терміни, решта - 45 осіб перебувають під судом і слідством.

Серед ув’язнених - багатодітні батьки, люди з тяжкими захворюваннями, громадські журналісти та правозахисники.

Омбудсмен зауважила, що у сім’ях українських політв’язнів Кремля залишилися без батьківської опіки та уваги 207 неповнолітніх дітей.

«Нехтуючи міжнародним гуманітарним правом, у незаконному ув'язненні продовжують порушуватися права українських громадян: на справедливий судовий розгляд, ефективний засіб правового захисту, свободу та особисту недоторканність, надання медичної допомоги, на свободу віросповідання», - зазначила Денісова.

Також вона заявила, що шанує стійкість та незламність духу усіх громадян України, які сьогодні проходять тяжке випробування, перебуваючи у незаконному ув’язненні на території РФ, тимчасово окупованого Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей.

День українського політв'язня відзначається в Україні щороку 12 січня на честь осіб, які були заарештовані через політичні переконання.

Традиція відзначення дня політв'язня запроваджена з 1975 з пропозиції В'ячеслава Чорновола, який закликав протистояти репресіям і жорстокості радянського режиму.

Причиною відзначення спочатку були репресії радянського тоталітаризму проти української інтелігенції, а зараз російський режим, що розгорнув терор проти українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-