До посольства у Казахстані звернулися приблизно 150 українців – як долетіти додому

До посольства у Казахстані звернулися приблизно 150 українців – як долетіти додому

Укрінформ
Посольство України в Казахстані домовилося із авіакомпанією Air Astana про можливість безкоштовного перебронювання квитків на скасовані рейси із Алмати на нові рейси із Нур-Султана, який повністю поновив міжнародне авіасполучення.

Про це Укрінформу повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

Він поінформував, що по допомогу в поверненні на Батьківщину до українського посольства звернулися близько 150 громадян. Водночас у зв’язку із поступовою стабілізацією безпекової ситуації частина співвітчизників повідомляє про зміну своїх планів і рішення залишатися на території Казахстану.

Речник МЗС зазначив, що міжнародне авіасполучення із Нур-Султаном повністю відновлене, за винятком деяких рейсів європейських авіакомпаній. На 13 і 16 січня заплановані регулярні рейси до Києва, якими можуть скористатися наші громадяни.

Відновлюється також транспортне сполучення, зокрема залізничне, між великими казахстанськими містами.

«Українське посольство домовилося із казахстанською залізницею про можливість придбання групових квитків для громадян України, які висловлять бажання прибути до Нур-Султана для подальшого вильоту до Києва. Дипломати також домовилися із авіакомпанією Air Astana про можливість безкоштовного перебронювання квитків на скасовані рейси із Алмати на нові рейси із Нур-Султана», - повідомив Ніколенко.

Він порадив українцям, які хочуть скористатися цією можливістю, завчасно перевіряти наявність місць і дати рейсів із Нур-Султана.

Ніколенко поінформував, що за інформацією казахстанської сторони, міжнародний аеропорт Астани також готовий до відновлення повноцінної роботи. Про точний час відкриття аеропорту буде повідомлено додатково, зазначив він.

«Українців немає серед постраждалих або затриманих під час останніх подій у Казахстані. Посольство України підтримує регулярний зв'язок із громадянами, буде продовжувати надавати їм консульську допомогу та інформувати про можливі шляхи виїзду з країни», - пообіцяв Ніколенко.

Як повідомляв Укрінформ, мітинги проти стрімкого підвищення цін на скраплений газ розпочалися у Казахстані 2 січня у Жанаозені (місто у Мангістауській області на заході країни). Вони переросли у масові протести, незважаючи на те, що уряд склав свої повноваження, а також було оголошено зниження цін на газ.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників до Казахстану.

У найбільшому місті Казахстану Алмати, де тривають масові акції протесту, загинули щонайменше 30 людей.

Заступник міністра охорони здоров'я Ажар Гініят повідомила, що понад 1 000 людей постраждали внаслідок масових протестів у Казахстані, близько 400 були госпіталізовані.

На всій території Казахстану запроваджений режим надзвичайного стану.

7 січня президент країни Касим-Жомарт Токаєв наказав відкривати вогонь на ураження без попередження.

Міністерство внутрішніх справ Казахстану 9 січня заявило про затримання 7 939 людей під час протестів.

10 січня у Казахстані було оголошено Днем жалоби.

Міністерство закордонних справ України 10 січня заявило про засудження насильства, яке спалахнуло у низці казахстанських міст та призвело до численних жертв. У зовнішньополітичному відомстві також зауважили, що взяли до уваги розгортання у Казахстані іноземних військових сил із домінуванням російського контингенту.

Фото з сайту m.azh.kz

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-