Мінськ засудив участь білорусів у марші до дня народження Бандери

Мінськ засудив участь білорусів у марші до дня народження Бандери

Укрінформ
Посольство Білорусі в Україні направило в МЗС ноту із засудженням участі білоруських активістів у смолоскипній ході, присвяченій дню народження лідера ОУН Степана Бандери, яка відбулася у Києві 1 січня.

Про це йдеться на сайті диппредставництва, передає Укрінформ.

У посольстві заявили про «мовчазне потурання влади України масовій участі активістів білоруської екстремістської опозиції», а також дорікнули у висвітленні події в українських ЗМІ.

У посольстві Білорусі висловили «рішучий протест» у зв'язку з «наростанням радикалізації антибілоруської позиції України» та вимагають «призупинити спроби героїзувати злочини проти людяності, які не мають терміну давності та не можуть бути прощені білоруським народом».

Як повідомлялося, 1 січня 2022 року виповнилася 113-та річниця з дня народження українського політичного діяча, теоретика та ідеолога українського національного руху ХХ століття, голови Проводу ОУН(б) Степана Бандери.

Бандера разом із Ярославом Стецьком був автором Акту відновлення Української держави 30 червня 1941 року. У липні 1941 року нацисти помістили Бандеру під домашній арешт, а потім відправили до концтабору Заксенхаузен. Його звільнили у вересні 1944 року та запропонували участь у керівництві антирадянського збройного руху у тилу Червоної армії, проте Бандера на співпрацю з гітлерівцями не погодився.

Він загинув 15 жовтня 1959 року від рук агента КДБ Богдана Сташинського. Поховано Бандеру у Мюнхені.

На акцію 1 січня на честь Бандери у Києві зібралося близько тисячі людей. Хода розпочалася у парку імені Тараса Шевченка. Учасники акції несли в руках запалені смолоскипи, червоно-чорні прапори та прапори України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-