У Києві почалася смолоскипна хода до 113-річчя Степана Бандери

У Києві почалася смолоскипна хода до 113-річчя Степана Бандери

Фото, відео
Укрінформ
У Києві стартувала смолоскипна хода, приурочена до дня народження Степана Бандери.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Орієнтовно на акцію зібралося близько однієї тисячі людей. Хода розпочалася у парку імені Тараса Шевченка біля пам'ятника Кобзареві, і рушить до Майдана Незалежності. Учасники акції несуть в руках запалені смолоскипи, червоно-чорні прапори та прапори України, вигукують націоналістичні гасла.

Через акцію у центрі Києва посилили заходи безпеки. За порядком слідкують правоохоронці, також стоїть пожежна машина. Наразі ситуація спокійна.

Марш з нагоди дня народження Степана Бандери / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Подібні акції, сьогодні, 1 січня, відбуваються по всій Україні.

Як повідомлялося, 1 січня 2022 року минає 113-та річниця від дня народження українського політичного діяча, теоретика та ідеолога українського національного руху ХХ століття, голови Проводу ОУН(б) Степана Бандери.

Бандера разом із Ярославом Стецьком був автором Акта відновлення Української держави 30 червня 1941 року. У липні 1941 року нацисти помістили Бандеру під домашній арешт, а згодом відправили до концтабору Заксенхаузен. Його звільнили у вересні 1944 року та запропонували участь у керівництві антирадянського збройного руху в тилу Червоної армії, однак Бандера на співпрацю з гітлерівцями не погодився.

Він загинув 15 жовтня 1959 року від рук агента КДБ Богдана Сташинського. Похований Бандера у Мюнхені.

Націоналістичні організації традиційно 1 січня проводять смолоскипну ходу на вшанування річниці від дня народження Бандери.

Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-