До добровольчих загонів братимуть і тих, хто ніколи не служив у війську

До добровольчих загонів братимуть і тих, хто ніколи не служив у війську

Укрінформ
Новий закон України "Про основи національного спротиву", що діє з 1 січня 2022 року, розрізняє поняття "військові частини Сил територіальної оборони Збройних Сил України" та "добровольчі формування територіальних громад".

Цьому присвячена стаття 9 закону, передає Укрінформ із посиланням на Еспресо.TV.

Різниця між ними в тому, що до частин Сил тероборони ЗСУ братимуть тих, хто вже служив у війську (рядових - за контрактом, офіцерів - за призовом), а до добровольчих формувань тергромад - прийматимуть серед інших і тих громадян України, "які не проходили військову службу у Збройних Силах України та/або службу в інших військових формуваннях та правоохоронних органах". 

Останні складатимуть присягу й підписуватимуть контракт.

Проте, основу даних формувань все ж таки складатимуть особи з досвідом військової служби або роботи в правоохоронних органах. Ті, хто ніколи не служив у війську, повинні попередньо "пройти медичний, професійний та психологічний відбір".

"До складу добровольчих формувань територіальних громад не може бути зарахована особа, яка була раніше засуджена до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, крім реабілітованої, або має дві та більше судимостей за вчинення умисних злочинів", - каже, крім того, частина 4 статті 9 закону України "Про основи національного спротиву".

Як раніше повідомляло агентство, місцеві ради відтепер можуть формувати добровольчі загони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-