Ткаченко - про ліквідацію «Меморіалу»: Росія відмовляється бути вільною країною

Ткаченко - про ліквідацію «Меморіалу»: Росія відмовляється бути вільною країною

Укрінформ
Ліквідація Верховним судом Російської Федерації правозахисного товариства «Меморіал» свідчить, що ця країна відмовляється від бажання бути вільною.

Як передає Укрінформ, про це написав у Телеграмі міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

«Міжнародна громадська організація «Міжнародне історико-просвітницьке, благодійне та правозахисне товариство «Меморіал», яка діє в Росії і відома всім як «Меморіал», оголошена кремлівською владою як іноагент. І що найбільш критично - Верховний суд РФ прийняв рішення про ліквідацію «Меморіалу», - зазначив Ткаченко.

Він вважає, що це може мати дуже негативні наслідки у майбутньому.

Міністр нагадав, що «Меморіал» був першою офіційною організацією в СРСР, яка почала піддавати аналізу і розкривати злочини радянської системи проти власного населення. І саме він фактично підняв прапор боротьби за свободу.

«І той факт, що сьогодні в РФ його забороняють - говорить, що Москва відмовляється від бажання бути вільною країною», - вважає Ткаченко.

Очільник МКІП додав, що всі досягнення перебудови та гласності, «які зруйнували систему Советів», у РФ хочуть звести нанівець.

«А отже, туга нинішньої влади РФ за тією «тюрьмой народов» у Радянському Союзі і радянській системі, на жаль, повертається в реальність. Трагічно, бо це туга за тим, коли загинули мільйони людей. Мені сумно, бо я знаю багатьох людей, які пройшли радянські табори за власні переконання, ризикуючи собою. І, здається, все це знову повторюється у Росії», - вказав Ткаченко.

На його думку, такі події мають здобути міжнародний розголос задля дій на випередження і, можливо, задля порятунку багатьох життів.

Як повідомлялося, 28 грудня Верховний суд РФ задовольнив вимогу генпрокуратури  ліквідувати міжнародну громадську організацію «Меморіал». 29 грудня Мосміськсуд розглядатиме аналогічний позов московської прокуратури щодо ліквідації правозахисного центру «Меморіал».

На підтримку «Меморіалу» виступили десятки російських та міжнародних організацій, політиків, діячів науки та культури. Серед них – лауреати Нобелівської премії миру, головний редактор «Нової газети» Дмитро Муратов та перший президент СРСР Михайло Горбачов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-