Рік України в «Партнерстві Біарріц»: Зеленська підбила підсумки

Рік України в «Партнерстві Біарріц»: Зеленська підбила підсумки

Інфографіка
Укрінформ
У рамках виконання зобов’язань за “Партнерством Біарріц” Україна ухвалила низку законів для створення рівних можливостей для своїх громадян, виділила 274,2 млн грн субвенції на притулки і підтримку постраждалих від домашнього насильства, проводить моніторинг інклюзивності об’єктів тощо.

Про це повідомила дружина Президента Олена Зеленська у Фейсбуці, передає Укрінформ. 

“Два роки тому країни "Великої сімки" об’єдналися в "Партнерстві Біарріц" (за назвою французького міста), щоб допомогти одна одній у створенні рівних можливостей для своїх громадян. Україна долучилася до ініціативи у вересні 2020-го. І це не клуб розмов, а клуб дій!”, - зазначила перша леді.

Вона підкреслила, що зі вступом до Партнерства Україна взяла на себе зобов’язання одразу в таких п’яти сферах:

  • запобігання домашньому та гендерно зумовленому насильству;
  • зменшення розриву в оплаті праці жінок і чоловіків (в Україні, як і у світі, він у середньому становить 20% на користь чоловіків);
  • створення більших можливостей для чоловіків, щоб піклуватися про дітей;
  • навчання дітей принципів рівності жінок і чоловіків;
  • розвиток безбар’єрного публічного простору, дружнього до сімей з дітьми та маломобільних груп населення.

Олена Зеленська розповіла, що на виконання цих зобов’язань, зокрема, було ухвалено закон, який посилює та встановлює однакову відповідальність за домашнє насильство, а також затверджено Державну соціальну програму запобігання та протидії домашньому насильству, та насильству за ознакою статі.

За її даними, 22 області та місто Київ розробили обласні програми і плани їхнього виконання.

Також вона проінформувала, що надано субвенцію в розмірі 274,2 млн грн на створення 30 притулків, 38 денних центрів, 58 консультацій для підтримки постраждалих від домашнього насильства, придбання 41 автомобіля з метою забезпечення функціонування утворених при притулках мобільних бригад.

Дружина Президента відзначила, що урядова гаряча лінія 1547 із допомоги жертвам насильства пройшла аудит, здійснено оптимізацію прийняття звернень та навчання фахівців, створено окремий сайт гарячої лінії 1547.

Вона додала, що станом на початок грудня 2021 року загальна кількість звернень на гарячу лінію становила 11 тис. 176.

Водночас перша леді нагадала, що ухвалено також закон про рівні можливості з догляду за дитиною, розроблено проєкт змін до Державних будівельних норм “Інклюзивність будівель і споруд”, розпочато моніторинг та оцінку інклюзивності об’єктів, Україна приєдналася до міжнародного партнерства EPIC щодо рівності в оплаті праці тощо.

“Звісно, це лише початок. І далі обов’язково буде – для того, щоб у кожного українця й українки були рівні можливості. І щоб у світових доповідях про рівність Україна фігурувала лише як позитивний приклад”, - запевнила дружина глави держави.

Як повідомляв Укрінформ, Україна отримала офіційний статус учасниці Міжнародної ініціативи рівних прав і можливостей "Партнерство Біарріц" у вересні 2020 року. Долучення нашої країни до Партнерства заради миру ініціювала перша леді України в грудні 2019 року. 

Фото: Олена Зеленська, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-