За рік кількість скарг щодо ЗМІ збільшилась удвічі - Комісія з журналістської етики

За рік кількість скарг щодо ЗМІ збільшилась удвічі - Комісія з журналістської етики

Укрінформ
У 2021 році кількість скарг щодо ЗМІ збільшилася удвічі порівняно з 2020 роком. Це показник того, що більше людей хочуть якісні медіа.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі Громадського радіо сказав голова ВГО «Комісія з журналістської етики», президент Української Асоціації Медіа Бізнесу Олексій Погорелов.

«Комісія з журналістської етики отримала 204 скарги. Якщо порівнювати з попереднім роком, то маємо зростання у два рази. Це показник того, що більше людей хочуть якісні медіа. Ми вважаємо таку тенденцію позитивною», - наголосив Погорелов.

За його словами, актуальними є скарги про продаж фейкових журналістських посвідчень та тиск на медіа, непорозуміння з власниками та звільнення журналістів.

«Хочу пригадати історію продажу фейкових журналістських посвідчень. Є організації, які цим заробляють. Реєструється медіа та за певну суму видають посвідчення. Ми нарахували чотири такі організації. На одну з них скарги до Комісії з журналістської етики приходять по цей день», - підкреслив голова ВГО «Комісія з журналістської етики».

Він уточнив, що фіктивне журналістське посвідчення — це квиток пройти в певні місця або заходи, можливість доступу до закритих джерел, дозвіл на отримання зброї. «Через такі історії повага до професії журналіста знижується. За останні років 10 це значне падіння», - вважає Погорелов.

Щодо тиску на журналістів він назвав провадження проти пана Юрія Бутусова і наголосив, що Комісія з журналістської етики робила публічну заяву.

Як повідомляв Укрінформ, у ДБР 28 листопада заявили, що вивчають відео, викладене головним редактором видання "Цензор.Нет" Юрієм Бутусовим у Фейсбуці, де він здійснює постріли з "Гаубиці Д-20" калібром 152 мм, у межах розпочатого кримінального провадження.

У повідомленні ДБР зазначалося, що обставини запису відео пострілу будуть перевірені, зокрема в порядку статей 414 та 437 ККУ.

Пізніше у ДБР уточнили, що відкрили кримінальне провадження за фактом посту журналіста з відео, де він здійснює постріли, а не проти нього.

Своєю чергою Бутусов пов’язав провадження ДБР зі своєю суперечкою з Президентом Володимиром Зеленським під час пресконференції 26 листопада і розцінив це як "помсту".

Медіарух заявив, що для оцінки етичності чи неетичності дій Бутусова існують саморегулівні організації, наприклад Комісія з журналістської етики, а тиск представників державних органів на журналіста є неприпустимим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-