Дії Бутусова має оцінити Комісія з журналістської етики, тиск держорганів неприпустимий - Медіарух

Дії Бутусова має оцінити Комісія з журналістської етики, тиск держорганів неприпустимий - Медіарух

Заява
Укрінформ
Медіарух заявляє, що для оцінки етичності чи неетичності дій головного редактора сайту "Цензор.нет" Юрія Бутусова існують саморегулівні організації, наприклад Комісія з журналістської етики, і вважає неприпустимим тиск представників державних органів на журналіста.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві Медіаруху, оприлюдненій на сайті "Детектор медіа".

Медіарух нагадує, що 28 листопада Державне бюро розслідувань у межах розпочатого кримінального провадження повідомило, що вивчає відео, яке 27 листопада виклав Бутусов на своїй фейсбук-сторінці. На відео журналіст стріляє із гаубиці Д-20 калібром 152 мм. Кримінальне провадження було відкрите за статтями 414 Кримінального кодексуУкраїни (порушення правил поводження зі зброєю, а також із речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення) та 437 (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни).

Медіарух наголошує, що вказані статті Кримінального кодексу не стосуються цивільних осіб, якщо тільки немає додаткових обставин.

"Ми вважаємо, що такі дії ДБР є тиском на Юрія Бутусова і мають тягнути за собою кримінальну відповідальність, передбачену статтею 171 Кримінального кодексу України. Для оцінки етичності чи неетичності дій журналіста існують саморегулівні організації, наприклад Комісія з журналістської етики. Це не входить до повноважень ні ДБР, ні Міністерства оборони, ні інших державних органів", - ідеться в заяві Медіаруху.

"У середовищі українських журналістів є різні погляди на прийнятність вчинку Юрія з погляду професійної етики, але ми всі солідарні в тому, що цей вчинок не може бути приводом для тиску з боку влади", - зазначається в заяві.

Як повідомляв Укрінформ, у ДБР 28 листопада заявили, що вивчають відео, викладене Бутусовим у Фейсбуці, де він здійснює постріли з "Гаубиці Д-20" калібром 152 мм, у межах розпочатого кримінального провадження.

У повідомленні ДБР зазначалося, що обставини запису відео пострілу будуть перевірені, зокрема в порядку статей 414 та 437 ККУ.

Пізніше у ДБР уточнили, що відкрили кримінальне провадження за фактом посту журналіста з відео, де він здійснює постріли, а не проти нього.

Своєю чергою Бутусов пов’язав провадження ДБР зі своєю суперечкою з Президентом Володимиром Зеленським під час пресконференції 26 листопада і розцінив це як "помсту".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-