Денісова заявляє про критичний стан полоненої в ОРДЛО викладачки

Денісова заявляє про критичний стан полоненої в ОРДЛО викладачки

Укрінформ
У громадянки України Олени Пєх, яка незаконно утримується органами окупаційної адміністрації РФ на тимчасово окупованій території Донецької області у Сніжнянській виправній колонії №127, стан здоров’я є критичним.

Про це поінформувала Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова, передає Укрінформ.

“Після нелюдських тортур в Олени Пєх стрімко розвинувся артроз колінних та кульшових суглобів з порушенням їх функцій 2-3 ступеня, варикозне розширення вен ніг, хронічний тромбофлебіт, який може призвести до трофічної виразки та гангрени. Вона не може пересуватися без палички та страждає на тяжку форму епілепсії”, - поінформувала Денісова.

Вона уточнила, що у Пєх, окрім того, резистентна форма гіпертонічної хвороби, стенокардія та порушення зору.

“Олені потрібна термінова госпіталізація у відділення травматології для надання оперативного втручання та визначення подальшого лікування у невропатолога та судинного хірурга”, - зазначила Денісова.

За її інформацією, Пєх затримали у серпні 2018 року у Горлівці, її три місяці тримали на гауптвахті однієї з військових частин Донецька, де катували електрострумом, душили пакетом, вкручували у коліна шурупи, імітували розстріл і вимагали зізнання у “держзраді”.

Як уточнила Денісова, 27 березня 2020 року цю жінку засудили до 13 років ув'язнення за звинуваченням у “державній зраді”.

За даними омбудсмана, до арешту Пєх викладала у школі німецьку, російську мову та літературу, працювала у Горлівському художньому музеї на посаді старшого наукового співробітника, проводила екскурсії, писала наукові статті, брала участь у конференціях.

Як зазначила Денісова, потім, у серпні 2014 року, ця жінка виїхала до Одеси, де займалася перекладами, але згодом була змушена повернутися на тимчасово окуповану територію, у місто Дебальцеве, де доглядала хвору на інсульт маму.

Денісова наголосила, що всі ці дії щодо Пєх є порушенням не лише українського законодавства, а й норм міжнародного права, у тому числі - Женевських конвенцій 1949 року про правила ведення війни, Додаткових протоколів до Женевських конвенцій від 1977 року та Європейської конвенції із захисту прав та основоположних свобод людини 1950 року.

“Звертаюся до керівництва МКЧХ в Україні терміново здійснити візит до Олени Пєх, сприяти її негайній госпіталізації та наданню кваліфікованої медичної допомоги”, - поінформувала вона.

Денісова також закликала координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотту Реландер особисто втрутитися та сприяти наданню відповідної допомоги, порушити питання про звільнення Пєх за станом здоров'я.

Як повідомлялося, Український національний комітет Міжнародної ради музеїв (ІСОМ Ukraine) і Національний комітет ІСОМ Польщі (ICOM Poland) у своєму відкритому зверненні закликали чинну голову ОБСЄ Анн Лінде посприяти звільненню з полону терористів "ДНР" української мистецтвознавиці Олени Пєх.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-