Священникам РПЦ не місце в українській армії — Епіфаній

Священникам РПЦ не місце в українській армії — Епіфаній

Укрінформ
Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній схвально оцінив ухвалення закону про військових капеланів, проте висловив думку, що священникам УПЦ МП - не місце в українській армії під час війни.

Як передає Укрінформ, про це він заявив в інтерв'ю Радіо Свобода. 

"Ми йшли вже довгих більше 5 років до ухвалення цього закону. Було понад 10 законопроєктів. Але вони не задовольняли церкви, релігійні організації в Україні, які мають своїх капеланів. Але в українській армії близько 80% капеланів – це капелани ПЦУ. Тому ми вдячні Верховній Раді, що нарешті все ж таки зуміли ухвалити відповідний законопроєкт", - сказав Епіфаній.

Водночас він відзначив, що із тексту законопроєкту при його доопрацюванні прибрали норму про те, що капеланами не можуть бути священники церкви, центр якої знаходиться в країні-агресорі. "Це було викреслено. Але там йде посилання на основний закон, в якому це чітко прописано. І є закон щодо перейменування так званої «Української православної церкви» на Російську православну церкву в Україні. Він зараз не виконується. Але прийде час, коли він буде виконуватися", - зауважив Епіфаній. Він висловив сподівання, що Конституційний суд визнає конституційність такої вимоги.

Водночас Епіфаній вважає, що українські військовослужбовці не приймуть наразі російського священника у свої лави. "Є маса прикладів. Можна знайти це у відкритому доступі, в інтернеті, як вони, починаючи з 2014 року, благословляли ватажків, благословляли тих, хто нищив наших військових", - додав митрополит.

Коментуючи один із останніх прикладів - коли в тимчасово окупованому Севастополі священнослужитель УПЦ МП, протоієрей Сергій Халюта разом із групою священників освячував бойові знамена для Чорноморського флоту Російської Федерації, Епіфаній зауважив, що це - непоодинокі випадки.

"Таких випадків є дуже й дуже багато. І тому не місце російським священникам в українській армії під час війни, реальної війни, яка відбувається. Є дуже багато прикладів того, як ці священники свого часу працювали на агресора, на окупанта", - сказав глава ПЦУ.

Як повідомляв Укрінформ, 17 грудня Президент Володимир Зеленський підписав Закон України «Про Службу військового капеланства».

30 листопада Верховна Рада ухвалила Закон «Про Службу військового капеланства». Служба військового капеланства утворюється як окрема структура у складі ЗСУ, Нацгвардії, Державної прикордонної служби України та інших утворених відповідно до законів військових формувань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-