РФ позбавляє журналіста Цимбалюка права на свободу поглядів і професійну діяльність – Денісова

РФ позбавляє журналіста Цимбалюка права на свободу поглядів і професійну діяльність – Денісова

Укрінформ
Російська Федерація фактично позбавляє українського журналіста, власного кореспондента агентства УНІАН Романа Цимбалюка права на свободу поглядів і здійснення професійної діяльності, заявляє уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Як передає Укрінформ, про це вона написала у Телеграмі.

"РФ чинить тиск на українського журналіста, кореспондента агентства УНІАН у Москві Романа Цимбалюка та фактично позбавляє його права на свободу вираження поглядів і здійснення професійної діяльності", - ідеться у дописі.

За словами Денісової, Цимбалюк - єдиний український журналіст, акредитований у Росії. Його звинувачують в екстремізмі та хочуть порушити кілька адміністративних справ згідно зі ст. 20.3.1 (розпалювання ненависті або ворожнечі) Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення.

Також на журналіста здійснюється атака через пропагандистські ЗМІ, які звинувачують його у шпигунській діяльності.

"Такі дії стосовно журналістів є неприпустимими. Звертаю увагу міжнародної спільноти на систематичне порушення країною-агресором прав українських громадян за політично вмотивованими обвинуваченнями", - наголосила Денісова.

Як повідомляв Укрінформ, 14 грудня стало відомо, що адвокат Микола Полозов захищатиме інтереси Цимбалюка, якого 24 грудня викликають до прокуратури Москви для дачі пояснень й участі в розгляді питання про порушення справ про адміністративне правопорушення, передбачене ст.20.3.1 КпАП РФ.

Сам Цимбалюк в ексклюзивному коментарі Укрінформу сказав: "Слова, за які вони мене переслідують, звучать дуже просто: “Якщо будь-який російський військовий або людина “без знаков различия” перетне український кордон зі зброєю в руках, то буде знищений, як скажений пес".

Інформаційна атака на Цимбалюка почалася в Росії ще в листопаді цього року. Тоді ряд російських медіа, таких як РИА Новости, Russia today почали оприлюднювати матеріали про те, що українського кореспондента викликають на допит у зв'язку з "розпалюванням ворожнечі до росіян", а також публікувати скріни скарг на адресу прокуратури з проханнями перевірити інформаційні матеріали на YouTube каналі Цимбалюка “про можливе порушення законодавства про протидію екстремістській діяльності у зв'язку з розміщенням Цимбалюком Р.В. інформаційних матеріалів в мережі інтернет та з інших питань“.

Крім того, в інтернеті є скрін звернення депутата Законодательного собрания Санкт-Петербурга Дмітрія Дмитриєва, який просить прокуратуру Москви перевірити матеріали на YouTube каналі Цимбалюка і ухвалити рішення “на предмет законності перебування цієї особи на території Російської Федерації”.

Цимбалюк займає жорстку проукраїнську позицію, відзначився уїдливими питаннями російським політикам, включаючи президента РФ Володимира Путіна, та сміливими заявами на підтримку України на популярних ток-шоу російського телебачення. Живе у Москві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-