Цимбалюк розповів, за що саме його переслідують у Росії

Цимбалюк розповів, за що саме його переслідують у Росії

Ексклюзив
Укрінформ
Власний кореспондент агентства УНІАН в РФ Роман Цимбалюк розповів, що його переслідують в Російській Федерації за нібито "розпалювання міжнаціональної ворожнечі" щодо росіян.

Про це Цимбалюк сказав в ексклюзивному коментарі Укрінформу.

"Слова, за які вони мене переслідують, звучать дуже просто: "Якщо будь-який російський військовий або людина "без знаков различия" перетне український кордон зі зброєю в руках, то буде знищений, як скажений пес". Вони чомусь першу частину – про перетин українського кордону зі зброєю – відкинули, і дійшли висновку, що я займаюся "розпалюванням міжнаціональної ворожнечі" до групи росіян. Хоча, насправді, все просто: сидіть дома, і не заважайте нам жити, тоді і самі будете живі, і ми будемо живі, і все у всіх буде добре", – зазначив журналіст.

Інформаційна атака на Цимбалюка почалася в Росії ще в листопаді цього року. Тоді ряд їхніх медіа, таких як РИА Новости, Russia today, почали оприлюднювати матеріали про те, що українського кореспондента викликають на допит у зв'язку з "розпалюванням ворожнечі до росіян", а також публікувати скріни скарг на адресу прокуратури з проханнями перевірити інформаційні матеріали на Ютуб- каналі Цимбалюка "про можливе порушення законодавства про протидію екстремістській діяльності у зв'язку з розміщенням Цимбалюком Р.В. інформаційних матеріалів в мережі Інтернет та з інших питань".
Крім того, в інтернеті є скрін звернення депутата Законодавчих зборів Санкт-Петербурга Дмитрієва Дмитра Володимировича, який просить прокуратуру Москви перевірити матеріали на Ютуб-каналі Цимбалюка і ухвалити рішення "на предмет законності перебування цієї особи на території Російської Федерації".

Як повідомлялося, 14 грудня стало відомо, що відомий адвокат Микола Полозов захищатиме інтереси Цимбалюка, якого викликають до прокуратури Москви "для дачі пояснень і участі в розгляді питання про порушення справ про адміністративне правопорушення, передбачене статтею 20.3.1 КпАП РФ".

За словами Полозова, "межа між "адміністративним" екстремізмом і "кримінальним" дуже тонка і багато в чому залежить від експертів, якість роботи яких у справах з політичним інтересом влади дуже передбачувана. Багато експертів вважають, що ці статті неконкретні, розпливчасті та "гумові", тобто такі, що дають змогу натягувати норму на будь-які обставини". Він наголосив, що додатковою ознакою узгодженої атаки на Цимбалюка є злив через "пропагандистські смітники" "різної нібито дискредитуючої інформації, наприклад, абсурдних обвинувачень у шпигунській діяльності".

Цимбалюка викликають до прокуратури на 24 грудня 2021 року.

Роман Цимбалюк – український журналіст, власний кореспондент агентства УНІАН у РФ. Він єдиний український кореспондент, акредитований у Росії. Цимбалюк займає жорстку проукраїнську позицію, відзначився уїдливими питаннями російським політикам, включаючи президента РФ Володимира Путіна, та сміливими заявами на підтримку України на популярних ток-шоу російського телебачення. Живе у Москві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-