Державні цирки закликають Раду не ухвалювати закон про заборону участі тварин у виставах

Державні цирки закликають Раду не ухвалювати закон про заборону участі тварин у виставах

Документ
Укрінформ
Рада директорів державних циркових підприємств України закликає парламент не ухвалювати законопроєкт про заборону використання тварин у циркових виставах.

Як ідеться у переданому Укрінформу зверненні до Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука щодо законопроєкту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань захисту тварин від жорстокого поводження у розважальній діяльності" № 5409, культура та мистецтво використання тварин у державних цирках України має 100-річну історію.

Циркова спільнота стурбована інформацією у ЗМІ щодо пропозиції організації "UAnimals" внести законопроєкт до порядку денного.

Наслідками проведення циркових програм без використання тварин стане втрата цілого кластеру артистів-дресирувальників, історія династій яких бере початок із ХІХ століття. Окрім того, враховуючи втрати такого значного для українського цирку елементу як дресура, артисти інших циркових жанрів залишаться без роботи або шукатимуть її за межами України, сказано у зверненні до Стефанчука.

Автори звернення запевняють, що методи тренування тварин у державних цирках України не передбачають знущання або жорстокого поводження з ними.

Як сказано у зверненні, мітинги противників участі тварин у циркових виставах "складаються з 10-40 молодиків", тоді як до цирку в один день можуть завітати від тисячі до двох тисяч глядачів.

Автори звернення припускають, що "якщо у державні цирки перестане ходити глядач, – зоозахисники, або організації, які за ними стоять, – ініціюватимуть приватизацію майнових комплексів державних циркових підприємств в центрах Києва, Харкова, Дніпра, Одеси, Львова, Кривого Рогу і Запоріжжя".

Представники державних цирків зазначають, що в цілому заборона використання тварин може мати місце у випадку її гуманного просування, адже "гуманність – це любов до всьогоживого - і до тварин, і до людей", і вважають правильним та продуманим чинний Закон України "Про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період 2030 року" № 2697-VIII, яким передбачено введення заборони використання саме диких тварин у цирках, з 2030 року, крім стаціонарних зоопарків.

Таким чином, за умови ухвалення відповідних змін, до 2030 року буде надано час як державним цирковим підприємствам, так і артистам переформувати свою діяльність, вирішити питання щодо тварин, а глядачам - звикнути до нового цирку, який буде або тільки із свійськими тваринами або зовсім без тварин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-